Partička okolo Thoma Yorkea včera rozbehla novú stránku Radioheadremix.com, na ktorú môžu fanúšikovia tejto alternatívnej kapely uploadovať svoje remixy ich nového singla 'Nude' a zároveň hlasovať za najlepšie z nich. Z remixov s najväčším počtom hlasov potom členovia kapely vyberú tie najlepšie.

V pondelok vyšiel nový singel Radiohead, ktorým je skladba s názvom 'Nude' plus ďalšie dve raritné doposiaľ nevydané skladby - '4 Minute Warning' na vinylovej 7" verzii a 'Down Is The New Up' na CD verzii singla. Skladba 'Nude' vyšla aj digitálne na iTunes a to hneď v dvoch verziách - prvá, klasická, ktorú si stačí vypočuť, a druhá, rozložená na päť zvukových vrstiev (basgitara, hlas/spev, gitara, sláčikové nástroje/fx, bicie), ktorá je určená pre všetkých, ktorí majú radi výzvy.

Tou výzvou je práve možnosť preukázať svoj talent zaslaním svojho remixu na stránku Radioheadremix.com, ktorá funguje od 1. apríla. Jednotlivé zvukové fragmenty singla 'Nude' je možné strihať a znovu spájať dohromady či pridávať vlastné zvuky a inštrumenty a vytvoriť tak jedinečný remix.

Fanúšikovia, ktorí si zakúpia všetkých päť vrstiev skladby 'Nude' dostanú spolu s nimi aj prístupový kód, ktorý im umožní stiahnuť si súbor, s ktorým môžu okamžite narábať v programe GarageBand alebo Logic. V nich je možné jednoducho upravovať nahrávky jednotlivých zvukových vrstiev a pridávať k nim svoje vlastné.

Oba programy bežia len pod operačným systémom Mac OS X, túto výhodu teda môžu využiť len vlastníci počítača od Apple. Radiohead však na stránke uvádzajú, že súbory s nahrávkami jednotlivých zvukových vrstiev sú kompatibilné s množstvom programov na tvorbu hudby.

Hlasovanie o najlepšie remixy potrvá presne mesiac a bude teda ukončené 1. mája. Dovtedy môžu remixéri na novú stránku posielať svoje výtvory a fanúšikovia svojími hlasmi podporiť najlepšie z nich. Po skončení hlasovania bude desať najlepších remixov uvedených na stránke, no či niektoré z nich budú následne aj oficiálne vydané zatiaľ Thom Yorke a spol. neprezradili.

Zdroj: Radioheadremix.com, Nme.com