Bristolská trip-hopová legenda naposledy vydala album v roku 2003. Prestávka to v porovnaní s Portishead, ktorí sa vracajú na scénu po viac než 10 rokoch (album 'Third' vychádza o týždeň), nie je až taká dlhá, no správy o tom, že na novom albume sa už pracuje fanúšikov iste potešia.

Potvrdil to pre BBC 6 Music vokalista Horace Andy, ktorý s dvojicou Robert "3D" Del Naja a Grant "Daddy G" Marshall pravidelne spolupracoval už na predchádzajúcich albumoch. Spevák prezradil, že zatiaľ má s nimi rozrobené tri skladby.

"Poslali mi texty na prípravu, spravil som pre nich už tri tracky. Nikdy však neviem, čo z toho napokon vyberú, mal by som ísť za nimi do Bristolu čoskoro. Ubehli viac než štyri roky a oni ešte neprišli s novým albumom, keby som mal sedieť a čakať na Massive, človeče, zbláznil by som sa."

Podľa doterajších správ by sa na zatiaľ nepomenovanom piatom štúdiovom albume Massive Attack mali objaviť aj Damon Albarn, Tunde Adebimpe z newyorskej indie-rockovej kapely TV On The Radio, bývalá speváčka skupiny Mazzy Star - Hope Sandoval, a Elizabeth Fraser (ex Cocteau Twins), ktorá pred 10 rokmi prepožičala svoj hlas skladbe 'Teardrop'.

57-ročný Horace Andy, ktorý je pôvodom z Jamajky tiež naznačil, že Massive Attack chystajú v lete sériu živých vystúpení. Okrem pripravovanej koncertnej šnúry sa predstavia aj na festivale v Glastonbury. Okrem toho budú tento rok tvoriť program jedného z najoriginálnejších britských festivalov - Meltdown.

"Idem s nimi v júni a v júli na turné a zdá sa mi, že hovorili o akustických koncertoch alebo niečo také... A hovorili tiež o niečo o Meltdown festivale." - povedal Horace.

Festival Meltdown už 15 rokov prináša jedinečný model dramaturgie, pri ktorej sa vždy najskôr zvolí hlavný dramaturg - kapela alebo významná osobnosť hudobnej scény, ktorý následne doplní line-up festivalu o svojich obľúbených interpretov a najväčšie inšpirácie. V minulosti boli dramaturgami festivalu napríklad Elvis Costello, John Peel, Nick Cave, David Bowie, Morrissey či Jarvis Cocker.

Massive Attack si na tohtoročný Meltdown pozvali zaujímavé kapely, interpretov i orchestre ako Gong, Yellow Magic Orchestra, Heritage Orchestra, Grace Jones, Dalek, Flying Lotus, Gang Of Four, Elbow,... kompletný program londýnskeho festivalu bude zverejnený na stánke Southbankcentre.co.uk/all-events/meltdown.

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org