Rocková legenda, ktorá pred 8 rokmi svojou žalobou odštartovala pád služby Napster na zdieľanie hudby, údajne uvažuje o tom, že by svoju novú hudbu uviedla podobným spôsobom ako to urobili minulý rok Radiohead.

Frontman Lars Ulrich pre magazín Rolling Stone prezradil, že kapelu zaujímajú nové modely distribúcie svojej hudby a že sa im páči ako kapela Radiohead či Trent Reznor a jeho NIN poskytli fanúšikom svoju hudbu prostredníctvom internetu a nie vydavateľstva.

Obe kapely poskytli svojim fanúšikom aj viacero možností, za album Radiohead bolo možné zaplatiť akúkoľvek cenu podľa vlastného uváženia a NIN ponúkli rôzne balíky a formáty v rôznych cenách, vrátane niekoľkých skladieb zadarmo.

Metallica má s vydavateľstvom Warner Music zmluvu ešte na jeden album, ktorý by sa mal na trhu objaviť v druhej polovici roka. Po vypršaní zmluvy údajne budú uvažovať nad nekonvenčným riešením vydávania svojej hudby.

"Chceme byť takými slobodnými hráčmi ako je to len možné. Sledujeme Radiohead a Trenta Reznora a o 27 rokov, alebo ako dlho nám bude trvať, kým spravíme ďalší album, sa budeme tešiť na všetky možnosti, ktoré prináša internet." - povedal Ulrich.

Metallica sa v súčasnosti okrem dokončovania albumu pripravuje aj na svoje európske turné, v rámci ktorého sa 3. júna predstaví aj v Prahe na štadióne Slávie.

Zdroj: Metallica.com, Nme.com, Undercover.com.au