V aktuálnom britskom rebríčku albumov je na čele debutový album kapely The Last Shadow Puppets, ktorá je vedľajším projektom frontmana Arctic Monkeys Alexa Turnera a jeho kolegu Milesa Kanea z liverpoolskej indie kapely The Rascals. Album s názvom 'The Age of the Understatement' je po úspechoch s Arctic Monkeys už tretí Alexovým No. 1 albumom. Zásluhu na tom má iste i videoklip k rovnomennému titulnému singlu.

Rebríček albumov dokazuje, že tento rok je v Británii výnimočne úrodný na nové talenty. Aj keď pri The Last Shadow Puppets nejde o žiadnych nováčikov, stali sa po Amy Macdonald, Scouting For Girls, Adele a Duffy už piatym tohtoročným britským interpretom, ktorého debutový album obsadil prvú priečku albumového rebríčka.

Na druhom mieste v rebríčku albumov je minulotýždňová jednotka 'Konk' od brightonských The Kooks, nasledovaný Leonou Lewis a jej albumom 'Spirit', ktorý sa na popredných priečkach rebríčka drží už 24 týždňov. Na štvrtej priečke nasleduje Duffy a jej 'Rockferry' a na piatej Mariah Carey, ktorej album 'E=MC2' v Británii ani zďaleka nedosahuje také úspechy ako v USA.

The Last Shadow Puppets ešte pred vydaním albumu bodovali v prvej desiatke singlového rebríčka so skladbou 'The Age of the Understatement'. K tej vznikol aj zaujímavý videoklip s "ruskou tematikou" (natočený v Moskve), ktorého režisérom je Romain Gavras.


The Last Shadow Puppets - 'The Age of the Understatement'

Alex Turner, ktorý sa v októbri s projetom The Last Shadow Puppets plánuje vydať aj na turné, súčasne pracuje aj na treťom albume svojej domovskej kapely Arctic Monkeys. Pre BBC 6 Music minulý týždeň prezradil: "Mali sme skladby, ktoré sme už aj tak hrávali na turné, tak sme ich nahrali. Je ich šesť."

"Teraz sa musíme uvoľniť a začať v lete nacvičovať a robiť nové veci. Niečo sme už spravili v januári a mali sme teraz veľké pokušenie rýchlo to dokončiť, lebo to bolo strašne vzrušujúce ale pomysleli sme si 'Nie, treba sa trochu uvoľniť, vychladnúť a premyslieť to."

Posledný album Arctic Monkeys, multiplatinový 'Favourite Worst Nightmare' vyšiel v apríli 2007 a kapela s ním získala cenu za Najlepší britský album na BRIT Awards i nomináciu na Mercury Prize.

Zdroj: Nme.com, Billboard.com, Thelastshadowpuppets.com, Youtube.com, wikipedia.org