Od včera si na vynovenej oficiálnej stránke Coldplay.com, na ktorej sa tento týždeň objavil aj mierne šokujúci CD cover nového albumu (viď obrázok), môžete zdarma stiahnuť pilotný singel nového albumu 'Viva la Vida'. Kapela plánuje vydanie albumu podporiť aj troma koncertami, ktoré si zadarmo budú môcť vychutnať fanúšikovia v Londýne, v New Yorku a v Barcelone. A aby tých noviniek nebolo málo, Coldplay kúpili starú opustenú pekáreň, ktorú chcú premeniť na svoje domáce štúdio a útočisko pre papparazzmi...

Pilotný singel nového albumu Coldplay s názvom 'Violet Hill' vyjde komerčne v digitálnom formáte 6. mája, no kapela ho na svojej stránke od včera (29.4.) po dobu jedného týždňa ponúka na stiahnutie úplne zdarma. Stačí si otvoriť Coldplay.com, kliknúť na vynovenej stránke na "song", vpísať svoju mailovú adresu a o chvíľku máte v maili link na stiahnutie skladby. Skladbu si následne po stiahnutí (máte na to šesť hodín, kým link expiruje) môžete bez obmedzení dookola prehrávať a tešiť sa na nový album.

'Violet Hill' potvrdzuje slová Chrisa Martina, ktorý sa pred niekoľkými týždňami vyjadril, že kapela sa na novom albume oddala väčšiemu experimentovaniu. Rozhodnutie Coldplay pustiť skladbu fanúšikom zadarmo by sa mohlo ukázať ako dobrý krok, skladbe totiž rozhodne nechýba hitový potenciál, no ani hĺbka, na ktorej sú fanúšikovia tejto kapely zvyknutí. Navyše je cítiť, že zvuk kapely sa počas spolupráce s Brianom Enom posunul zase o kus ďalej.

Okrem skladby na stiahnutie kapela na oficiálnej stránke uviedla aj obal nového albumu. Ten tvorí svetoznáma maľba Eugène Delacroixa "Sloboda vedúca ľud na barikády", cez ktorý je bielym "náterom" napísaný názov albumu 'Viva la Vida'. CD cover vyvolal u fanúšikov zmiešané reakcie.

Kapela vydanie albumu, ktorého plný názov je 'Viva La Vida or Death And All His Friends', podporí aj troma megakoncertami s voľným vstupom. Zadarmo si Coldplay budú môcť vychutnať fanúšikovia na oficiálne ohlásených koncertoch v Londýne 16. júna a v New Yorku 23. júna.

"Spravíme koncert na Madison Square Garden zadarmo, čo ešte nikto nikdy neurobil, lebo hrať tam stojí asi milión libier." - povedal Chris Martin o newyorskom koncerte pre BBC Radio 1. Zároveň ohlásil aj tretí z plánovaných koncertov: "Urobíme jeden aj v Barcelone, no to sme zatiaľ nikde nezverejnili.

Okrem noviniek spojených s novým albumom a jeho propagáciou informoval včera server Music-news.com aj o zaujímavej kúpe, ktorú populárna britská kapela v týchto dňoch uskutočnila. Skupina sa rozhodla odkúpiť starú polorozpadnutú pekáreň na londýnskom Primrose Hill a údajne si tam plánujú spraviť svoju "centrálu".

"Celé roky som okolo tej budovy chodil a vždy som si pomyslel 'Aké škaredé miesto'. Potom sa jedného dňa na nej objavil oznam že je na predaj'. Tak som si povedal 'Hmm, to miesto je také škaredé, stavím sa, že by nás nikto neotravoval, keby sme sa tam presťahovali'." - povedal Chris Martin, pre ktorého by to bol prvý spoločný domov s ostatnými členmi kapely od čias štúdií na univerzite.

Zdroj: Coldplay.com, Billboard.com, Nme.com, Music-news.com