Skladbu 'The Heart Gently Weeps' označil časopis Rolling Stone za najvýznamnejšiu hudobnú spoluprácu minulého roka a zaradil ju na 50. priečku Top 100 najlepších skladieb za rok 2007. Pilotný singel albumu '8 Diagrams', ktorým sa hip-hopová legenda Wu-Tang Clan vrátila na scénu po šiestich rokoch, bol prvou legálnou "prerábkou" songu od The Beatles. Na jej vzniku sa podieľali aj Erykah Badu, John Frusciante a Dhani Harrison.

O tom, že existuje i hip-hop, ktorý je osobitý a má hlavu aj pätu, presviedča Wu-Tang Clan už od roku 1993. Dokázali to aj vydaním svojho aktuálneho albumu, keď v čase, kedy je väčšina hip-hopových albumov hudobne zameraných na ľahké party songy hraničiace s urban popom a textovo na recitácie o gangsterskom živote, dokázali prísť so svojím najhlbším, najlyrickejším a možno i najkonceptuálnejším albumom '8 Diagrams'.

Z komerčného hľadiska pritom stavili na jediný výrazný singel - 'The Heart Gently Weeps', ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo sa minulý rok urodilo. O prerábku známej skladby The Beatles - 'While My Guitar Gently Weeps' sa produkčne postaral dvorný producent Wu-Tang Clanu RZA a rapové sóla patria Raekwonovi, Ghostface Killahovi a Method Manovi. Skladbu však zdobí najmä refrén od nekorunovanej kráľovnej neo soulu Erykah Badu a gitarové motívy v prevedení Johna Fruscianteho z Red Hot Chili Peppers a syna Georgea Harrisona, Dhaniho.

Song sa konečne dočkal i videoklipu, ktorý však pripomína skôr výňatok z ázijského umelecko-gangsterského filmu ako hudobné video.


Wu-Tang Clan feat. Erykah Badu, John Frusciante & Dhani Harrison - 'The Heart Gently Weeps'

Fanúšikovia sa pýtajú, kde je Erykah Badu, Method Man a ostatní... Prečo v klipe vystupuje len RZA, sledujúci vystúpenie akejsi ázijskej tanečnice, a černošský detektív odpočúvajúci dákych "mafošov"? Čo to má všetko vlastne spoločné so songom? Asi nič, skladba by si určite zaslúžila reprezentatívnejšie video, to však len podčiarkuje fakt, že aktuálne pomery vo Wu-Tang Clane nie sú práve najlepšie. Napriek pretrvávajúcim vnútorným rozporom však album '8 Diagrams' koncom minulého roka vydali. Bol možno ich posledným spoločným počinom, nechajme sa prekvapiť...

Zdroj: Youtube.com, wikipedia.org, Wutang-corp.com