Britský spevák James Blunt sa predstaví po prvýkrát i slovenským fanúšikom a 26. októbra 2008 odohrá svoj koncert v bratislavskej Incheba Expo Aréne. Do Bratislavy pricestuje v rámci európskeho turné, na ktorom predstaví svoj album 'All The Lost Souls', ktorý vyšiel na jeseň 2007 a obsahuje známe skladby ako '1973', 'Same Mistake' či 'Carry You Home'. Predpredaj vstupeniek štartuje už tento mesiac.

James Blunt patrí k najúspešnejším a najpopulárnejším svetovým umelcom súčasnosti a na koncertoch si svojimi pôsobivými pesničkami, podmanivým hlasom a charizmatickou osobnosťou vytvára nadšené zástupy fanúšikov. Samotný James Blunt sa už nemôže dočkať, keď predstúpi pred svojich fanúšikov. "Turné je najväčšia zábava, akú môžete zažiť." - hovorí 34-ročný spevák.

Táto unikátna postava svetového šoubiznisu sa narodila vo vojenskej nemocnici v Tidworthe 22. februára 1974 pod menom James Hillier Blount. Keď mal sedem rokov, poslali ho do internátnej školy Harrow School. Neskôr ho prijali na univerzitu a študoval letecké inžinierstvo a sociológiu. K inžinierstvu sa mu vlastne podarilo dostať iba omylom. "Myslel som si, že budem lietať lietadlom, ale my sme len montovali železo. Tá brožúra bola dosť mylná." Väčšinu prednášok prespal niekde vzadu na podlahe.

Rovnakým spôsobom sa dostal aj do armády. Už od roku 995 sú v Jamesovej rodine chlapci vychovávaní ako bojovníci. Slúžili na rôznych miestach. Aj keď James netúžil nasledovať rodinnú tradíciu a do armády nechcel ísť, nejako sa tam predsa ocitol. Dnes si ho asi málokto vie predstaviť ako vojaka v Kosove s puškou a gitarou priviazanou o tank. Keď chodieval na prechádzky srbskými dedinkami, spieval "Ja spievam vám, len dajte mieru šancu."

Neskôr sa stal strážcom kráľovnej a pohrebu kráľovnej matky. Jeho cesta k hudbe bola taktiež čisto náhodná. Zo strany rodičov k nej nebol nikdy nejak extra vedený. Práve naopak. Jeho otec považoval akúkoľvek, aj klasickú hudbu, za zbytočný hluk. Napriek tomu od detstva chodil na hodiny klavíra. Ku gitare sa dostal, keď mal 14 a túžil viesť zaujímavejší spôsob života. Toto prianie sa mu splnilo. V septembri 2003 odišiel do Los Angeles nahrávať svoj prvý album s Tomom Rothrockom a Lindou Perry. Album 'Back to Bedlam' vyšiel na jeseň roku 2004.

Za tri roky od vydania sa z jeho debutového albumu predalo viac ako 11 miliónov kópií, v 18 krajinách sveta sa dostal na najvyššie priečky rebríčkov a v 35 krajinách do prvej desiatky najpredávanejších albumov. James Blunt bol nominovaný na päť cien Grammy a jeho hit 'You´re Beatiful' bol prvou britskou skladbou od 'Candle In The Wind' Eltona Johna z roku 1997, ktorá sa v USA dostala na 1. miesto singlovej hitparády.

Blunt je držiteľom dvoch cien MTW Awards a dvoch Brit Awards. Minulý rok na úspechy svojho debutu nadviazal druhým albumom 'All the Lost Souls', ktorý spolu so svojimi najväčšími hitmi v októbri po prvýkrát predstaví aj slovenskému publiku. Predpredaj vstupenie na koncert, ktorý do Bratislavy prináša Infiniti Media a Agentúra Vivien, sa spustí už o niekoľko dní.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Jana Mudriková z Agentúry Vivien.