Hviezda hip-hopu a frontman slávnej britpopovej skupiny Oasis si cez médiá vymieňajú názory na to, či na festival Glastonbury hip-hop patrí alebo nie. Organizátori známeho podujatia totiž ako jedného z hlavných headlinerov pozvali práve Jay-Zho. Noel Gallagher minulý mesiac vyjadril svoje znepokojenie, keď povedal, že hip-hopová hviezda na tomto prevažne gitarovom festivale nemá čo robiť.

Hneď po zverejnení informácie o tom, že Jay-Z bude jednou z hlavných hviezd Glastonbury festivalu sa fanúšikovia rozdelili na dva tábory - tých, ktorí to považujú za úplný nezmysel, a tých, ktorí tento nečakaný posun v dramaturgii festivalu privítali. Organizátori festivalu Michael a Emily Eavis si však za svojím rozhodnutím pevne stoja. Michael dokonca minulý mesiac vyhlásil, že Jay-Zho osobne uvedie na pódium. "Povedal som mu 'OK, spravím niečo, čo som neurobil počas celej 38-ročnej histórie festivalu - privediem ťa na pódium a osobne ťa predstavím obecenstvu'." - priznal šéf festivalu na stránke Glastonburyfestivals.co.uk.

K hlasom nespokojných Britov sa však v apríli pridal i Noel Gallagher z Oasis, ktorý si myslí, že takáto zmena v dramaturgii je nezmysel: "Ak to nie je pokazené, neopravujte to. A ak to začnete sami kaziť, ľudia neprídu. Je mi ľúto, ale Jay-Z? V žiadnom prípade. Glastonbury má tradíciu gitarovej hudby a aj keď niekedy zadelili odveci hosťa na nedeľnú noc, ľudia si povedali 'Kylie Minogue? O tom nič neviem'. No hip-hop na Glastonbury naozaj nie. To už je zlé."

Po mesiaci sa k odpovedi na jeho narážky odhodlal aj Jay-Z, ktorý tento týždeň vyhlásil: "Nehráme na gitary, Noel, ale za hip-hopom stojí rovnaké množstvo práce ako za hocijakou inou formou hudby. To moje vystúpenie je len výsledkom prirodzeného vývoja. Rap sa stále posúva. Od DJovania Afrika Bambaataa v Bronxe cez platinových Run DMC až po Jazzyho Jeffa a Fresh Princea a ich prvú hip-hopovú Grammy, ja som len ďalším bodom vo vývoji."

"Musíme navzájom rešpektovať svoje žánre hudby a posúvať ich vpred." - odkázal Jay-Z frontmanovi Oasis. "Nikdy som nemal vystúpenie, ktoré by spôsobilo takýto rozruch, takže sa na to naozaj teším. A nikdy som nebol súčasťou niečoho tak kontroverzného. V čom je vlastne problém s týmto vystúpením? Tuším, že to súvisí s tradíciou, ľudia sa držia toho, čo majú v srdci a vidia to len z jedného uhla pohľadu, ale taký je proste svet." - dodal Jay-Z, ktorý verí, že jeho zaradenie do line-upu Glastonbury napokon skončí úspechom a mnohým zarytým fanúšikom "bielej gitarovej hudby" rozšíri obzory.

Zdroj: Nme.com