Does It Offend You, Yeah? Extrémne hlúpy názov kapely a extrémne nákazlivá hudba. Album, ktorého názov tvrdí, že "nemáte ani šajnu do čoho sa púšťate" a videá, ktoré vám vyčaria na tvári mierne rozpačitý úsmev. Dance-punk 2008. Obťažuje Vás to, háá?

Britskú kapelu Does It Offend You, Yeah? kritici prirovnávajú k tanečným formáciám ako Daft Punk, Justice alebo Digitalism, ale aj k rockovým Muse, Bloc Party či The Raconteurs, ktorých skladby zremixovali. Začiatkom roka táto electro-rocková štvorica z Readingu koncertovala na NME Awards Tour s punk-rockovými The Cribs a koncom marca vydali svoj debutový album 'You Have No Idea What You're Getting Yourself Into'. Jeho hodnotenia v recenziách sa pohybujú od nadšených 9 hviezdičiek z 10 až po dehonestujúce 2/10. Na tom však veľmi nezáleží, pretože táto kapela sa neberie príliš vážne. Potvrdzuje to jej názov, ktorý azda už horší ani nemohol byť. Ako vznikol?

"Každý si myslí, že ten názov je nejakým naším výrokom, ale je to len hláška Davida Brenta v jednej epizóde seriálu The Office." - vysvetlil v rozhovore pre Nme.com klávesák Dan Coop. "Keď sme spolu s Jamesom Rushentom (spev a basgitara) začali písať hudbu, rozhodli sme sa ju dať na Myspace. Museli sme si vytvoriť nejaké meno do profilu, tak sme si povedali, že tam dáme prvé, čo zaznie v telke, zapli sme ju a Ricky Gervais (herec v roli Davida Brenta) povedal 'Obťažuje Vás to, háá? Moje pitie?', tak sme si to osvojili. Vôbec sme nad tým nerozmýšľali."

Zdá sa však, že vymýšľanie bizarných názvov kapele prischlo, meno debutového albumu hovorí samo za seba a rovnako sarkasticky pôsobí aj názov poslednej jeho skladby 'Epic Last Song', teda "epická posledná skladba". Skladba je jedným zo singlov k albumu a tak k nej vznikol aj tento milý epický videoklip.


Does It Offend You, Yeah? - 'Epic Last Song'

Ak však chceme skutočnú reprezentáciu ich energiou nabitého zvuku na pomedzí nespútaného punku a modernej tanečnej elektroniky, tak je skvelou ukážkou ďalší singel 'Let's Make Out'.


Does It Offend You, Yeah? - 'Let's Make Out'

A či sa to recenzentom páči alebo nie, kapela napriek podivným názvom a nekonvenčnému prístupu k hudbe žne jeden úspech za druhým. A to nielen v Británii ale čoskoro v plnej sile aj za "veľkou mlákou", kde sa Does It Offend You, Yeah? v lete predstavia ako predkapela na 23 koncertoch severoamerického turné Nine Inch Nails. A to sa len tak hocijakej kapele okamžite po vydaní debutového albumu nepodarí.

Zdroj: Doesitoffendyou.com, Myspace.com/doesitoffendyou, wikipedia.org, Nin.com, Youtube.com