Vo štvrtok 12. júna sa v priestoroch petržalského Domu kultúry Zrkadlový háj konal Choreografický večer poslucháčov Katedry tanečnej tvorby VŠMU. Podujatie, ktoré celkom dodržalo ohlásený začiatok o 19.00 hodine, bolo rozdelené do dvoch častí. V prvej sa predstavili poslucháči Katedry tanečnej tvorby vo svojich bakalárskych a ročníkových prácach.

Všetko začalo možno trochu nečakane energickým vystúpením v štýle moderného hip-hopu. Pozvané "mladšie ročníky" vo vysokom tempe odtancovali svoju choreografiu a už po ich vystúpení sa v premietacej sále rozozvučal pomerne silný potlesk. Ten sa počas večera takmer stále zosilňoval a nálada rástla z vystúpenia na vystúpenie. Na pódiu sa postupne vystriedalo 10 naozaj rôznorodých tanečných variácií.

Predstavili sa jednotliví sólisti, i spoločné choreografie niekoľkých ľudí, pomalé melódie sa striedali s energickými skladbami, striedali sa choreografie nesmierne náročné na herecké prevedenie, aj oddychové melódie, ktoré však v ničom nezaostávali vo svojom úchvatnom tanečnom prevedení. Postupne sa predstavilo hneď niekoľko rôznych štýlov a vplyvov, od baletu až po inšpiráciu folklórom. Predstavenie plné nadšených ohlasov priamo medzi divákmi určite predčilo mnohé očakávania a nikto zo sály po prestávke nemusel odchádzať nespokojný.



Na druhú časť boli pripravené hudobno-tanečné experimenty tanečnej skupiny Partia a kapely Banda, choreografie z projektu Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami v podaní sólistov tanečníkov z VŠMU a hostí. Osobne som o hudobnej skupine Banda zatiaľ veľa nepočul a bol som preto rád, že Samo Smetana, jeden z členov mal čas na pár otázok a mohol tým Bandu aspoň trochu predstaviť.

Hudobné zoskupenie Banda vzniklo v roku 2003 ako moderná etno/folková skupina hrajúca najmä akustickú hudbu s jasne čitateľnými etnickými koreňmi, ktoré spája s modernými prvkami. Väčšina členov sa vo svojej predchádzajúcej kariére veľmi intenzívne venovala aj folklóru. Práve detailné poznanie slovenskej tradičnej hudby, jej špecifík a zvláštností je nosnou témou ich hudby, pričom do nej však prinášajú iné etnické vložky a ponúkajú ju v novom hudobnom jazyku.

Hudobne využíva skupina okrem veľké množstvo nástrojov, či už klasických ľudových, ako cimbal, husle, či kontrabas, ale aj netradičné nástroje, ako perkusie, keltské rámové bubny, španielske tamborily, či juhoamerický cajon. Zároveň všetkých päť členov spieva, pričom sa snažia rovnako dodržať lokálne osobitosti a tradíciu, ale samozrejme spievajú aj v novej originálnej forme. Skupina momentálne dokončila nahrávanie svojho prvého CD, ktoré sa posiela na postprodukciu do škótska vynikajúcemu zvukárovi mnohých známych „etnohviezd“. Od spolupráce si sľubujú najmä nový pohľad na svoju prácu a svoju hudbu.

Hoci Slovensko sa môže popýšiť rovnako množstvom kvalitných zvukárov, skupina by rada poznala názor človeka „zvonka“, ktorý nemá tak hlbokú tradičnú predstavu s našim folklórom a ktorého názor a pohľad, ako dúfajú, odhalí v ich hudbe nové dosiaľ nerozpoznané rozmery. Ak by ste si ich chceli pozrieť, možnosť bude napríklad 15. júla na námestí Starej radnice v Bratislave, alebo na populárnej Lodenici. Viac informácií o kapele Banda ako aj ukážky jej hudobné tvorby nájdete na oficiálnej stránke www.banda.sk.

Projekt s Partiou je ich prvým živým vystúpením so živým tanečným doprovodom, pričom spoluprácu si zjavne celkom užívali. Práve tanečná skupina Partia, nezávislé profesionálne tanečné zoskupenie, sa postarala o tanečnú stránku druhej časti večera. Interpreti sa venujú širokému spektru tanečných aktivít, primárne však tradičnému tancu. Celé vystúpenie bolo rôznorodou zmesou či už čisto autentických prepisov tradičných tancov, ale aj z nich vychádzajúcich experimentom zmenených variácií s dramatickými prvkami využívajúcich aj iné tanečné techniky ako španielske flamenco, americký step, či jazzový a moderný tanec.

V rýchlom tempe začalo predstavenie Partie najprv dvoma číslami bez hudobného doprovodu Bandy, ktorá sa potom predstavila vo svojej plnej hudobnej kráse, neskôr aj so speváckou skupinou Trnky z Banskej Bystrice. Tanečné vystúpenia sa striedali v úžasnom tempe a každé ďalšie číslo bolo prísľubom ešte kvalitnejšieho tanečného predstavenia. Študenti VŠMÚ so svojimi prizvanými hosťami ponúkli nesmierne energickú a vizuálne pestrú variáciu na tradičnú ľudovú kultúru, ktorá vyvrcholením po hodine vyvolala v pódiu dlho neutíchajúci potlesk a nadšené ovácie.



Po predstavení a tradičných gratuláciách sa ešte mohli tanečníci aj návštevníci pozrieť na vystúpenie skupiny La3no Cubano, ktorá svojimi živými španielskymi rytmami ešte dokončila vynikajúci večer plný skvelej hudby a vynikajúcich tanečných výkonov. Vystúpenie bolo úchvatné a zostáva len pogratulovať všetkým aktérom (aj sebaobetavému výkonu jednej zo sólistiek, Libuške Bachratej, ktorá aj napriek problému s vykĺbeným členkom prehrýzla bolesť a v jej tanci nebolo nič poznať). Bol to jeden z večerov, kedy človeku musí prísť ľúto, čo všetko sa vysiela v televízii a prečo to nie je práve toto.

Text: Marek Žáčik
Foto: Magdaléna Vinterová