„Okay, Bratislava, give me some fucking noise!“ – aj takto sa v pondelok večer prihovoril publiku v Incheba Expo Aréne spevák britskej heavy metalovej legendy Judas Priest Rob Halford.

Skupina vznikla v roku 1969 v Birminghame. Na prvý album si počkala ďalších päť rokov. „Číslo dva“ z roku 1976 posúva Judas Priest na prvé priečky hitparád. Prichádza obrovská vlna záujmu a vypredané koncerty, ktoré sú plné kulís a efektov, Halford sa prezentuje dnes už klasickým imidžom „koža a kov“. Dvojica gitaristov K. K. Downing a Glenn Tipton svojimi sólami predznamenáva smerovanie hudby, ktorej kráľom sa skupina stáva.

Najklasickejším a asi najznámejším albumom Judas Priest je ten z roku 1980. Šokoval už obalom – zobrazuje žiletku zarezávajúcu sa pod kožu. Má príznačný názov „British Steel“ a obsahuje aj hity „Breaking The Law“ a „Living After Midnight“. Na bratislavskom koncerte práve tieto dve skladby zazneli v prvej časti vystúpenia a nie ako prídavky a vyburcovali tak atmosféru na maximum. Judas Priest práve 16. júna vydávali svoju konceptuálnu monotematickú novinku „Nostradamus“ a fanúšikovia si pred podujatím šepkali, že základným stavebným kameňom večera budú práve skladby z tohto albumu. Nestalo sa tak. „Nostradamus“ dostal príležitosť v asi troch piesňach. Zvyšok času patril „klasike“. Ale aj skladbám, pri ktorých muselo publikum loviť v hlave refrény o niečo dlhšie. Bratislavský koncert bol totiž výnimočný aj tým, že skupina zaradila okrem notoricky známych piesní i niekoľko takmer zabudnutých – ale o to lepších.

Halford & spol. samozrejme nezabudli ani na povestnú motorku. Bratislava dostala počas vystúpenia Judas Priest asi všetko, čo mohla doteraz vidieť iba na koncertných DVD skupiny.

Text: Peter Lehotský
Foto: Miro Šimovček