Návštevníci koncertu Lennyho Kravitza sa majú na čo tešiť. Okrem samotného maestra Kravitza vystúpi aj skupina OneRepublic, ktorú si Lenny vybral jako svoju predkapelu. Slovenským zástupcom bude populárna skupina Para, ktorá si tak na konto pripíše ďalší obrovský úspech.

OneRepublic sa na prvý pohľad zdajú byť talentovanou poprockovou kapelou, ktorá sa cez noc vyšvihla na výslnie vďaka svetovo známemu producentovi. Ich prvý singel 'Apologize', ktorý remixoval Timbaland, sa držal v prvej päťke rebríčku Billboardu dlhých desať týždňov a stiahlo si ho cez dva milióny platiacich poslucháčov. Ich albumová novinka 'Dreaming Out Loud' je netrpezlivo očakávaná.

Takéto zdanie ale klame - OneRepublic podnikli na vrchol dlhú a komplikovanú cestu. Spevák kapely Ryan Tedder v roku 2001 v Nashville zvíťazil v súťaži spevákov a autorov. V tej dobe mu zavolal Timbaland po prvýkrát a ponúkol mu spoluprácu.

Vtedy dvadsaťjedenročný Tedder neváhal ani sekundu a ihneď odletel za Timbalandom do štúdia do Miami na Floride. Aj keď Tedder chcel byť umelcom, Timbaland ho formoval do pozície producenta. Za krátky čas začal pod menom Alias spolupracovať s ľuďmi ako Paul Oakenfold, Leona Lewis, Natasha Bedingfield a Bubba Sparxxx. Minulý rok mimochodom zložil a produkoval tri top hity vrátane piesne 'Do It Well' od Jennifer Lopez.

Tedderova túžba postaviť sa pred mikrofón ale nikdy neochabla. V roku 2002 v Colorado Springs kontaktoval svojho kamaráta zo školy, gitaristu Zacha Filkinsa. Obaja sa presťahovali do Los Angeles a pretĺkali sa, ako sa dalo. Konečná podoba vytúženej kapely sa okrem Teddera a Filkinsa rozrástla o Drew Browna (gitara), Brenta Kutzleho (basová gitara, violoncello) a Eddie Fishera (bicie).

Podpísali síce nahrávaciu zmluvu, ale z rôznych dôvodov to ani tentoraz nedopadlo dobre. Zmluva bola zrušená a kapela zostala sama a demoralizovaná. Akoby zázrakom však našli neuveriteľnú odozvu na Myspace.com, kde sa stali jednou z najpopulárnejších skupín. Čoskoro im vydavateľstvá zaklopali na dvere aj sami, vrátane Timbalanda s jeho labelom Mosley Music Group. OneRepublic sa stala prvou rockovou kapelou na labeli a album 'Dreaming Out Loud' sa začal rodiť s Timbalandom ako výkonným producentom. Remix piesne 'Apologize' sa objavil na Timbalandovom albume 'Timbaland Presents: Shock Value'.

Debutový album OneRepublic produkoval väčšinou Greg Wells (Rufus Wainwright, Pink, Mika), tri piesne produkoval Tedder. Druhým singlom je gitarovo silná skladba 'Stop and Stare'. V prípade OneRepublic sa potvrdila stará múdrosť - čo sa má stať, to sa stane. Ich chvíľa práve prichádza!

Skupinu Para netreba slovenskému poslucháčovi nijako špeciálne predstavovať. Prvý album vydali v roku 2000. Slovenskej hudobnej scéne ponúkli sviežu alternatívu, keď príťažlivo skombinovali hip-hop, punk, elektronickú hudbu aj rock. Doposiaľ vydali 4 albumy, okrem toho 1 Live DVD, odohrali stovky koncertov, zúčastnili sa mnohých festivalov, nielen na Slovensku.

V posledných rokoch si kapela vytvorila svoj vlastný jedinečný hudobný štýl a stala sa veľmi žiadaným headlinerom na slovenských koncertných pódiách. Ich úspech bol zvýraznený v roku 2006, keď pri príležitosti 10 výročia založenia vydali Live DVD, ktoré sa stalo platinovým.

Aktuálny eponymický album 'Para' je úspešný nielen predajne, ale singel 'Abstinent' patril medzi nominované skladby na tohtoročnom udeľovaní cien Aurel v kategórii Najlepšia skladba 2007. Vo vysokých rotáciách rádií sa objavili aj skladby 'Ako najlepšie viem', 'Doma dobre' a postupne sa do rádií dostáva súčasný singel 'Otec 2'. Po vydaní albumu vyrazila Para na úspešné turné, na ktorom vypredali koncertné sály po celom Slovensku.

Hviezdny Lenny Kravitz sa na Slovensku predstaví už o týždeň 24. júna na futbalovom štadióne Artmedie Petržalka v Bratislave.

Vstupenky si môžete zakúpiť v sieti Ticketpro, na stránke E-ticketpro.sk a vo všetkých predajniach Kenvelo.

Zdroj: Sony BMG, XL.sk