Michal Kaščák a zástupcovia partnerov festivalu Bažant Pohoda dnes, presne mesiac pred začiatkom festivalu (18. a 19. júl), na tlačovej konferencii priblížili viaceré technologické novinky, ktoré majú spestriť a spríjemniť pobyt návštevníkov na festivale či priblížiť jeho atmosféru tým, ktorí ho navštíviť nemôžu. Zároveň však Michal oznámil aj dve nepríjemné správy - vypadnutie The Wombats a Kiry z line-upu.

Program festivalu Bažant Pohoda 2008 bol uzavretý už v polovici mája, kedy boli potvrdené posledné tri zaujímavé mená - Solomon Burke, mnohými považovaný za kráľa soulu, klávesový génius v podobe útlej Japonky Hiromi a nastupujúca disco-punková senzácia Gossip.

Napokon sa však predsa ešte zmenil, keď vypadli indie rockeri The Wombats z Liverpoolu a dánska speváčka Kira. The Wombats zrušili okrem vystúpenia na Pohode aj koncerty na ďalších významných júlových európskych festivaloch, vraj musia dokončiť svoj druhý album.

Michal Kaščák rozhodnutie mladej, v podstate stále len rozbiehajúcej sa kapely uprednostniť nahrávanie albumu pred hraním na veľkých festivaloch považuje na nešťastné. Dodal však "Žiaľ, nie je v našich silách rozhodnutie zmeniť" a vzhľadom k tomu, že manažment The Wombats má na starosti aj európske hrania kapely CSS, zrejme najlepšie vedel o čom hovorí.

Omnoho viac pochopenia majú organizátori Pohody pre nečakané odstúpenie talentovanej alternatívnej speváčky Kiry, ktorá nečakane dostala ponuku, aká sa neodmieta - vystupovať na turné bristolského trip-hopového mága Trickyho. Michal ocenil najmä prístup samotnej speváčky, ktorá celú záležitosť komunikovala osobne a prisľúbila vystúpenie na Pohode 2009. (Možno so sebou o rok privezie aj Trickyho...)

Aj napriek dvom nepríjemným zmenám je hudobný i sprievodný kultúrny program festivalu poriadne nabitý. Presvedčiť sa o tom môžete na stránke festivalu Pohodafestival.sk, kde sú už zverejnené aj časové rozpisy jednotlivých vystúpení interpretov na 7 hudobných pódiách a premietaní filmov v open-air kinosále Bažant kinematograf či podujatí pre najmenších v Allianz Detskom parku.

Na festivale dôjde aj k historickému stretnutiu prezidenta Václava Havla a americkej folkovej legendy Joan Baez, ktorá pôdľa slov Michala Kaščáka sama svoju účasť na Pohode považuje za výnimočnú. Ich prvé stretnutie sa uskutočnilo v roku 1989, tesne pred revolúciou. Joan vtedy komunistickí cenzori práve kvôli stretnutiu s Havlom a ďalšími disidentami zrušili koncert. Samotného Havla pred zatknutím zachránilo pravdepodobne len to, že niesol jej gitaru... Joan Baez údajne pricestuje do Trenčína už niekoľko dní pred festivalom, pretože plánuje na Slovensku nakrúcať autobiografický film.

Medzi spomínané novinky patria technológie spoločnosti O2, niektorým známe už z festivalu Wilsonic - mobil guide (mobilný sprievodca), SMS reminder (pripomienkovač) či BeeTagg súťaž. Okrem toho spoločnosť zastreší tanečnú a klubovú scénu v O2 aréne, ktorá bude najväčším klubovým stanom v histórii slovenských open-air festivalov. Najväčší darček pripravil O2 podľa hovorcu René Paráka svojím zákazníkom, ktorí budú môcť v areáli festivalu zo svojich telefónov posielať SMS a MMS správy zdarma. Zákazníci O2 majú zvýhodnenú aj predpredajovú cenu na festival - konkrétne ich čaká v predajniach O2 zľava 100,- Sk z aktuálnej ceny vstupenky a to hneď na dve vstupenky.

Ďalším novým partnerom festivalu je Metoo.sk, ktorý prináša technologickú novinku v podobe sprostredkovania atmosféry festivalu i živých prenosov na internete. Atmosféru festivalu teda budú môcť doma ochutnať aj tí, ktorí ho nebudú môcť navštíviť osobne.

O doplnenie a zabezpečenie programu, spríjemnenie pobytu či poskytnutie praktických informácií a služieb sa na festivale postarajú aj ďalší tradiční i noví partneri Zlatý Bažant, Tatra banka, Garnier, Allianz, Nay, Horalky, Sky Europe, Harmony (okrem iného zabezpečí aj toaletný papier s logom festivalu) a mediálni partneri Slovenský rozhlas (Rádio_FM a Rádio Devín), týždenník .týždeň, denník SME a spoločnosť RadioNet.

Podrobnejšie info o festivale Bažant Pohoda nájdete na www.pohodafestival.sk.