Druhý ročník súťaže priniesol so sebou nové pravidlá a to predovšetkým rozdelenie súťažiacich do dvoch kategórií (25 a 35 rokov), ktoré sa ukázalo ako optimálne. Mladší aj starší účastníci taktiež dostali rovnocenný časový priestor na album, čo znamená, že vznikne dvojalbum víťazov Gramodesky 2008.

"Dovolím si povedať, že to bude skutočne pestrá kompilácia skladieb mladých ľudí, ktorá bude mať tohto roku na česko-slovenskom trhu len veľmi ťažko nejakú konkurenciu." - uviedol František Miškay, zástupca projektu na Slovensku. "Súťaž nemá absolútneho víťaza. U porotcov sa zámerne nerozlišovalo bodové hodnotenie prvého, druhého a tretieho miesta, pretože tieto priečky často bývajú veľmi vyrovnané a cieľom nášho hudobného projektu nie je určovať v hudbe víťaza."

Do súťaže bolo zaslaných celkovo 204 diel od 62 autorov. V semifinálovom kole postúpilo do finále 41 diel. Odborná porota zložená z osobností českej hudobnej scény, zástupcov médií a zástupcu ZUŠ napokon vybrala. Gramodeska 2008 má svojich víťazov.

V prvej kategórií do 25 rokov sa nimi stali: Eliška Cílková a jej skladba 'Dialog', Petr Macháně - 'We must hurry Santa', Zuzana Vytisková - 'Kapky', Jakub Mikunda - 'DDEEBBIILL', Martin Šaroch - 'Preludium č.1', František Kadera - 'Prší, prší', Daniel Pitra - 'Kanón a Zvon', Jan Holeček - 'Gymik', Jakub Mikunda - 'I Like Joplin', Veronika Wildová - 'Den v dešti', Vojtěch Rataj - 'Černobílá', Eliška Cílková - 'V modrém salónku' a napokon Ján Krekáň so skladbou 'Rapsódia'.

V druhej kategórií do 35 rokov sa k víťazstvu prebojovali: Kristýna Urbánková a jej '(Ne)uvěřitelný příběh rumové pralinky', Ladislav Horký - 'Nalívej, muezzine', Lukáš Kadava - 'Dnes večer', František Březina - 'Bardzo', Petr Pokovba - 'All My Life', Šimon Jelínek - 'Now You're Gone', Pavel Schmidt - 'Dívča', Libor Pekárek - 'Víc než', Václav Drábek - 'Tvář', Aleš Vítek - 'Řasy'a Šimon Jelínek - 'Hypoxia'.

V nasledujúcich letných dňoch čaká výhercov nahrávanie (platí len pre kategóriu do 25 rokov), vydanie ich spoločného dvojalbumu, mediálna propagácia, prezentačné koncerty a možno aj spoločné víkendové pobyty...

Gramofónový dvojalbum (2 x 38 minút) a CD verzia dvojalbumu (1 x 76 minút) vyjdú v predbežnom náklade 500 kusov dvojplatní a 1000 kusov CD. Vyvrcholením projektu bude Slávnostný koncert (19. september 2008) vo Veľkej dvorane Červeného zámku v Hradci nad Moravicí (Slezsko), ktorá je najväčšou koncertnou sálou s majstrovským krídlom široko ďaleko.

Informácie pre Hudba.sk poskytol František Miškay, zástupca projektu na Slovensku. Spolurealizátori: Študentský magazín Postreh, Český rozhlas, Festival Bezručova Opava.

Viac informácií o projekte Gramodeska 2008 nájdete na stránke Gramodeska.com.