Francis Ray and The blueStones je mimoriadne energická, strhujúca zostava, ktorá na svojich vystúpeniach stelesňuje skutočnú atmosféru blues-rockových a bigbítových kapiel 60. a 70. rokov a čerpá najmä z tvorby gitarových mágov Jimmiho Hendrixa a Stevieho Ray Vaughana.

Francis Ray sa narodil v Taliansku v roku 1975. Jeho otec bol gitarista a tak zdedil po ňom vášeň pre šesť strún. Začiatkom deväťdesiatych rokov stretol Francis "Jux-a" - psychadelického a charizmatického speváka, inšpirovaného hlavne Mikom Pattonom a Ozzym Osbourneom a spolu založili kapelu Acting Funny. Na basgitaru v nej hrala Valentina Biagini, na bicie nástroje Stefano Andreotti a na klávesy "Padro". Kapela sa rýchlo stala známa v oblasti Lucca, neďaleko Florencie, hlavne pre svoje covery skupiny Faith No More.

Francisa to však stále ťahalo k bluesu. Ten sa stal jedným zo zmyslov jeho života a zatiaľ ho neopustil. Inšpirovali ho a stále inšpirujú umelci ako Steve Ray Vaughan a Jimi Hendrix. Franics sa rozhodol založiť bluesband a začal spievať. Kapela bola známa pod názvom Travelling Band s Nicom Marinim na bicích, "Bamborom" na base a Marcom Pacinim na klávesoch. Najdôležitejšie skúsenosti počas "talianského obdobia" získal Francis s kapelou Bluescutter, založenej v roku 2000. Na basu hrala jeho stará známa - Valentina Biagini, a na bicie Luca "Vi".

Čoskoro sa Bluescutters stali ikonou bluesového "power tria" v Lucce. V roku 2003 prešiel Francis mystickou krízou a presťahoval sa do Paríža hľadať inšpiráciu v novom prostredí s novými ľudmi. Preferoval skôr jam session s profesionálnymi bluesovými muzikantami ako založenie vlastnej kapely. Hrával v kluboch ako Fyfty alebo Caveau des Oubliettes. V roku 2006 prišiel na Slovensko a o rok sa zoznámil s bubeníkom Llacom. Následne začali s prípravou bluesového projektu a spolu so Sanchom a Jozefom (2MF) oživili kapelu blueStones.

Skupina blueStones vznikla koncom roku 1998 v bratislavskom IRŠ Tlis. Prvý koncert odohrala kapela začiatkom roka 1999 v bratislavskom Elam clube. Repertoár tvorili cover verzie hard-rockových skupín a jedna pôvodná pieseň 'Konečná zastávka', s textom Daniela Heviera, ktorej autorom je spevák a gitarista Sancho. V roku 2001 však Sancho odišiel na rok za "veľkú mláku". Kapela fungovala naďalej v trojici, ku ktorej sa začiatkom roka 2002 pridal jeden zo zakladajúcich členov Pierro spoločne s ním odohrala kapela blueStones svoj poslený koncert.

Po návrate Sancha z Ameriky prišla zároveň túžba hrať iné veci, čo prispelo k tom, že namiesto obnovenia kapely blueStones vznikol nový projekt TrafficJam. To je však už iná história.

Začiatkom roka 2007 kontaktoval bubeníka Llaca taliansky bluesman Francis Ray. Z mailu, spočiatku považovaného za spam, vznikol bluesový projekt, ktorým bol znovu oprášený pôvodný Sanchov názov sprievodnej kapely. Vznikla formácia Francis Ray and The blueStones. Jej cieľom sú živé vystúpenia pre ľudí. Dnes sú už realitou...

Toto jedinečné hudobné zoskupenie sa predstaví v pondelok 14. júla o 20:00
v hudobnom klube Hlava XXII v Bratislave.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Juraj Haruštiak. Viac info nájdete na oficiálnej stránke Slovenskej bluesovej spoločnosti Slovakblues.sk.