Program piatkovej noci bol viac ako pestrý. Počas vystúpenia hviezdy dňa – Fat Boy Slima – prebiehali ďalšie dve zaujímavé vystúpenia.

V preplnenej Tatra banka aréne sa záujmu publika tešil Marián Varga spolu so sláčikmi. Na programe bol klasik Béla Bartók. O pár metrov ďalej vystúpila na pódium Dorota Nvotová s kapelou. Natrieskaný priestor Garnier Magic Mirrors rozptýlil jej pochybnosti o tom, či dostala pre svoju produkciu vhodný čas vzhľadom na to, čo sa dialo na hlavnom pódiu. Bol to koncert s úžasnou atmosférou. Presne takou, akú dokážu diváci vytvoriť asi iba na Pohode.

Ak ste si mysleli, že dnešný deň dá návštevníkom dvanásteho ročníka festivalu Bažant Pohoda vydýchnuť, mýlili ste sa... Už od rána sa na každom z pódií niečo deje. Na hlavnom „stejdži“ sa po Polemicu objavia tri kapely z Britských ostrovov – Bell X1 (16.00), The Cribs (18.00) a Editors (20.00). Nasleduje Richard Müller s Milanom Lasicom a kapelou pod taktovkou Oskara Rózsu. Ten produkoval album, ktorý má na Pohode predpremiéru. Je venovaný Jarovi Filipovi, ktorý na festivale vystúpil práve pred desiatimi rokmi. Ďalšie vystúpenie o rok neskôr prekazila dopravná kolízia. V roku 2000 Jaro neprišiel z pochopiteľných príčin – krátko predtým nás opustil. Napriek tomu na festivale prítomný bol. Zaskočili kolegovia, ktorí zahrali blok jeho pesničiek.

Metoo stage ponúka o 21.00 Joan Baez, o jednej v noci sa oplatí vidieť japonskú jazzovú klaviristku Hiromi.

O2 aréna má tiež niekoľko lákadiel. Ak chcete vidieť Paru (17.00), choďte si chytiť miesto minimálne pol hodinu vopred. Môže sa vám totiž stať to, čo sa stalo včera na tom istom mieste priaznivcom Jany Kirschner – do stanu sa nedostanete a koncert budete musieť sledovať sediac na tráve z veľkoplošnej obrazovky... Za zmienku stoja určite aj britskí Hexstatic (20.30) a Audio Bullys (22.00).

Tatra banka aréna prináša o 18.00 besedu .týždňa (Štefan Hríb) s človekom, o ktorom sa včera na tlačovke Michal Kaščák vyjadril, že je jedným z tých, vďaka ktorým môžu podujatia ako Pohoda vôbec existovať. Tým človekom je posledný prezident Československa Václav Havel. Po ňom vystúpi kedysi komunistickým režimom zakazovaná skupina Plastic People Of The Universe (19.00) a urobí tak bodku za spomienkou na časy dávno minulé.

Devín_FM stage ponúkne okrem iného aj Blue Sundown (18.45). Britská produkcia v trnavskom prevedení má svoje čaro i priaznivcov. Debutový album im vyšiel už pred šiestimi rokmi a odvtedy sa skupina úspešne prezentuje na domácich i zahraničných pódiách.

Určite vieme, že nestihnete ani polovicu z toho, čo spomíname v tomto článku. Nezúfajte a relaxujte. Všetko podstatné sa dozviete na našich stránkach... :-)

Peter Lehotský
Foto: Juraj Cagáň, archív

Súvisiaci interpreti: Audio Bullys, Bell X1, Blue Sundown, Dorota Nvotová, Editors, Hexstatic, Hiromi, Jana Kirschner, Jaro Filip, Joan Baez, Milan Lasica, Para, The Plastic People of the Universe, Polemic, Richard Müller