Absolútne fantastická atmosféra sprevádzala jedno z najočakávanejších vystúpení tohtoročnej Pohody. Tribute človeku, ktorý mal veľký vplyv na kariéru hlavných protagonistov projektu pod názvom "Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa", a ktorého štúdiová verzia vznikala takmer dva roky bol po prvýkrát – a pravdepodobne naposledy – naživo odprezentovaný na Pohode v sobotu večer.

Richard odspieval viacero pesničiek, ktorých texty kedysi napísal pre Jara Filipa. Pustil sa aj do Lasicovej 'My'. Absolútnym vrcholom vystúpenia bolo 'Milovanie v daždi' – pesnička, "ktorú sme mali s Jarom asi najradšej". Oskar Rózsa (basgitara – mimochodom, práve on je producentom celého projektu), Michal Bugala (gitara), Emil Frátrik (bicie) a Roland Kaník (klávesy) dostali práve v tejto časti vystúpenia posilu a ďalšie prekvapenie večera v podobe gitaristu Hirama Bullocka.

Odpálil emóciami nabité sólo, ktoré iba vybičovalo atmosféru v spievajúcom publiku. Celé 'Milovanie live' trvalo takmer deväť minút a nenechalo chladným asi nikoho z takmer dvoch desiatok tisíc divákov pod hlavným pódiom. Pred takým veľkým publikom sa na Pohode zatiaľ nepredstavil žiadny interpret.

Súčasťou famózneho vystúpenia bol aj krst spomínaného albumu. Miesto polievania nosiča šampanským prebehla procedúra mierne netradičným spôsobom: Milan Lasica pokrstil CD odspievaním Richardovej pesničky 'Cigaretka na dva ťahy'. Publikum aj jeho ocenilo obrovskými ováciami.

Podľa Richardovho agenta a vydavateľa Jozefa Stopku malo vystúpenie možno svoje nedostatky, ale za veľké víťazstvo považuje už to, že sa Richard po dvoch rokoch poznamenaných rôznymi zdravotnými problémami postavil na pódium. "Určite mu pomohla energia, ktorou ho tie tisíce ľudí podporili a ako mu držali palce. Sám bol prekvapený z toho, čo pod jeho nohami počas vystúpenia vypuklo. Kvôli zdravotnému stavu ho tá hodinka síce stála veľa síl, ale stálo to za to."

Záver vystúpenia patril trom klasickým hitom z obdobia pred Jarom Filipom. 'Tlaková níž', 'Po schodoch' a 'Štěstí je krásná věc' ukončili ohňostroj emócií a možno nie hudobne najpresvedčivejší, ale rozhodne jeden z najvýznamnejších happeningov tohtoročnej Pohody.

Ak ste z nejakého vážneho dôvodu Richardove vystúpenie nestihli (alebo ste na festivale neboli vôbec) – pozrite si aspoň to, ako vnímali magických šesťdesiat minút sobotného večera naši traja fotografi. Ak máte o vydarenú poctu Jarovi Filipovi záujem v podobe CD, potom navštívte stránku Muller.sk. Do predaja sa dostane časť nákladu limitovanej edície, ktorá bola vylisovaná špeciálne pre Bažant Pohoda 2008.

Text: Peter Lehotský

Ďalšie články a fotoreporty z Bažant Pohody 2008 nájdete TU.



Foto: Igor Daniš



Foto: Juraj Cagáň



Foto: Peter Lehotský

Súvisiaci interpreti: Jaro Filip, Milan Lasica, Richard Müller