Prestížna celoštátna cena umelcov Veľkej Británie a Írska vstupuje dnes 22.7.2008 o 11:30 do nového ročníka, kedy budú odhalené nominácie na najlepší hudobný album.

Oznámenie nominovaných sa uskutoční v podniku The Hospital Club v Covent Garden, ktorý je známy stretávaním sa kreatívnych tvorcov. Podujatím bude sprevádzať známy rozhlasový moderátor Lauren Laverne.

O ocenenie Mercury Prize, ktoré môžu získať britskí umelci všetkých hudobných žánrov, sa tento rok pokúšalo bojovať rekordné množstvo albumov. Užší výber 12 nominovaných bude vybratý nezávislou znaleckou porotou, ktorá zahrňuje muzikantov, producentov, skladateľov a hudobných novinárov. Konečné rozhodnutie poroty je založené na jedinom kritériu a tým je kvalita samotného albumu a nie počet predaných kusov, alebo všeobecná obľúbenosť. Porota bude posudzovať albumy vydané v časovom rozmedzí júl 2007 – júl 2008.

Mercury Prize je v britskej verejnosti známa pre svoju veľkú prestíž a ocenený najlepší album roka 2008 tak získa veľké renomé. Upozorňuje na nové nevšedné talenty ako aj na ustálené a známejšie skupiny a jednotlivých spevákov. Víťazmi sa v posledných rokoch stali napr. Klaxons, Arctic Monkeys, Antony and the Johnsons a Dizzee Rascal.

Predseda poroty Simon Frith povedal: "Pre britskú hudbu to bol veľmi silný rok a znovu sme zaznamenali rekordný počet prihlásených albumov. Jedným z prekvapujúcich aspektov je zväčšujúci sa počet rôznych hudobných žánrov, umelci sa inšpirujú veľkým množstvom často absolútne originálnych podnetov a výsledkom je niekoľko skvelých diel."

Tohtoročné slávnostné vyhlásenie víťazov bude v priamom prenose utorok 9. septembra 2008 vysielať britská stanica BBC 2.

Zdroj : music-news.com