Deň oznámenia nominácií na najlepší britský album roka, bol dlho očakávaným momentom každého milovníka hudby, keďže celé podujatie je jedným z najprestížnejších na svete.

Pre tých, ktorí o hudobnej cene Mercury ešte nepočuli: je udeľovaná najlepšiemu britskému albumu roka (od júla 2007 do júla 2008), ktorý vyberá porota zložená z umelcov, novinárov a ostatných zástupcov hudobného priemyslu. Víťaz už tradične nemusí disponovať obrovskými predajmi alebo obľúbenosťou v rádiách, ale takmer vždy sa jedná o interpreta, ktorý je veľmi kladne hodnotený hudobnou kritikou.

Tohtoročný zoznam nominovaných je opäť mimoriadne rôznorodý, najväčším prekvapením je pravdepodobne nominácia albumu 'Raising Sand' od Roberta Planta a Alison Krauss. Naopak album 'In Rainbows' od Radiohead, je asi najmenej prekvapujúcim členom zoznamu – je to už piaty album skupiny, ktorý sa dostal do užšieho výberu.

Predchádzajúcimi víťazmi ceny Mercury sú napr. Dizzee Rascall, Antony and the Johnsons, The Arctic Monkeys a dokonca aj M-People, ktorí v roku 1994 porazili Blur s albumom 'Parklife' a Pulp s albumom 'Different Class'.

Zoznam nominovaných:

Adele - 19
British Sea Power - Do You Like Rock Music'
Burial - Untrue
Elbow - The Seldom Seen Kid
Estelle - Shine
Laura Marling - Alas I Cannot Swim
Neon Neon - Stainless Style
Portico Quartet - Knee-Deep in the North Sea
Rachel Unthank & The Winterset - The Bairns
Radiohead - In Rainbows
Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand
The Last Shadow Puppets - The Age of the Understatement

Zdroj : music-news.com