Piatkový program festivalu Orava Rockfest prerušil krátko po osemnástej hodine dážď. Trval takmer hodinu a pol a presne taký sklz oproti harmonogramu podujatie nabralo. Posledné kvapky a mračná nad Námestovom rozhnali tóny Chiki liki tu-a.

Napriek tomu, že ich hudba má s heavy metalom či punkom pramálo spoločné spievali premočení diváci pesničky Prešovčanov ako o život. Asi najväčší ohlas mala tá s refrénovou otázkou „láska moja, de si?“.

Návrat kovových zvukov znamenali pražskí The Switch. V našich končinách síce neznáme zoskupenie, ale „neznáme“ nemusí automaticky znamenať „nekvalitné“. Práve naopak. Dynamická smršť vyhecovala publikum do maxima. Karpina ho už iba „dorazila“.


The Faces Of Sarah z Veľkej Británie rozvášnený dav upokojili a predviedli príjemné vystúpenie s inteligentne vymyslenými postupmi a harmóniami. Pozvanie tejto kapely bol od usporiadateľov husársky kúsok. Ostáva veriť, že sa londýnska šestica ešte na Slovensko vráti.

Hviezda večera – český Arakain – si na svoje vystúpenie musela počkať v šatni. Oproti plánovanému predpolnočnému začiatku ich show sa na pódium dostali až o jednej v noci. Verní fanúšikovia však vytrvali a okrem štandardného programu prinútili hudobníkov okolo Jirku Urbana zahrať aj niekoľko prídavkov navyše.


Dve záverečné formácie piatkového programu – Emor a Sanatorium – podporila už iba relatívna hŕstka nevyšťavených divákov. Kapelám však vytvorila príjemnú atmosféru, ktorú doplnilo tušené brieždenie.



Text: Peter Lehotský
Foto: Ivan Farbák

Súvisiaci interpreti: Arakain, Emor, Chiki Liki Tu-a, Karpina