Už tento štvrtok 21. augusta o 18.00 sa na Šafárikovom námestí v Bratislave uskutoční výnimočné podujatie s názvom "Pocta novinárom z augusta 1968". Dátum 21. august 1968 sa pre všetkých stal pamätným. Bohužiaľ, nie v spojení s pozitívnymi udalosťami. Po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy sa začala dvadsaťročná okupácia Československa a obdobie normalizácie, ktoré zasiahlo i literatúru a prácu vtedajších novinárov.

Mnoho významných osobností z radov spisovateľov odišlo do exilu (napr. Ladislav Mňačko) a žurnalistika neodsúhlasená vtedajšou vládou bola tabu. Iní autori sa ocitli v pozícií disidentov (Dominik Tatarka, Pavel Hrúz, Milan Hamada) a na ich literárnu tvorbu bolo uvalené publikačné embargo. Vláda pozastavila vydávanie viacerých periodík.

Podujatie "Pocta novinárom z augusta 1968" chce návštevníkom pripomenúť neľahkú a často nebezpečnú prácu v oblasti žurnalistiky. Ako symbol odporu proti sovietskej okupácii v roku 1968 sa často považuje fotografia fotoreportéra svetového formátu Ladislava Bielika známa pod názvom "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom" (viď priložené foto). Práve táto fotografia bola ocenená prestížnou cenou World Press Photo za rok 1969. Odborníci ju označujú za jednu zo sto najvýznamnejších fotografií 20. storočia. Pre Bielika sa stalo jeho povolanie osudným. V roku 1984 ho zrazilo pretekárske auto na medzinárodných automobilových pretekoch v Budapešti.

Ladislav Bielik bol jedným z mnohých zanietených žurnalistov, ktorí zahynuli pri svojom milovanom povolaní. A práve koncert pri príležitosti 40. výročia sovietskej okupácie Bratislavy má vzdať hold týmto nebojácnym ľuďom, ktorí v zanietení pracovali a pracujú často i vo veľmi nepriaznivých podmienkach. Na ich počesť vystúpia po príhovore primátora hlavného mesta Bratislavy Andreja Ďurkovského od 18.00 hudobníci Pavol Hammel, Juraj Burian, Jožo Barina a The Meditating four band.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Miriam Šlosárová z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska.