Nová kompilácia mexického gitaristu Carlosa Santanu s názvom 'Multi Dimensional Warrior' bude podľa jeho slov reprezentovať všestrannosť jeho tvorby. Carlos svoje nové, starostlivo zostavené dvoj-CD označil za "milostný dopis fanúšikom", ktorý má taktiež pripomenúť, že v jeho repertoári je toho omnoho viac ako pár duetov, ktoré vydal od albumu 'Supernatural' (1999).

Kompilácia 'Multi Dimensional Warrior' vyjde 30. septembra ako dvoj-CD v špeciálnom obale s umeleckým dizajnom a bude obsahovať 28 skladieb z rokov 1970-2002. Na kompilácii však nebudú len pôvodné skladby ale aj "remixy" - Santana a jeho kolegovia totiž do niektorých skladieb pridali novú "zvukovú vrstvu".

V skladbách 'Spirit' a 'Right Now' tak pribudol nový zvuk Santanovej gitary, kým Chester Thompson obohatil skladbu 'Let There Be Light' o hru na piane a v songu 'Praise' budete môcť počuť harmoniku v podaní Barbary Higbie.

"Keď som tie skladby počul, povedal som si, 'Sakra, ako to, že som tam nechal toľko miesta? Zdá sa mi, že by sa tam ešte hodila gitara'." - povedal Santana o čerstvo obohatených skladbách. "Tak som šiel do štúdia a pridal som nejaké gitary..."

"Warrior" je len jeden z mnohých projektov, na ktorých 61-ročná legenda v súčasnosti pracuje. Prípravu troj-CD 'The Father, Son and the Holy Ghost' síce momentálne pozastavil, ale prezradil, že pracuje na novom projekte s Milesom Davisom, o ktorom hovorí: "Žiadni hostia, len gitara". Pre Billboard.com tiež prezradil, že pripravuje ďalší album s hosťami, akým bol 'Supernatural', ale jeho vydanie plánuje až o dva roky.

V blízkej budúcnosti by chcel spolupracovať s pestrou paletou umelcov, ako napr. fenomenálny čínsky violončelista Yo-Yo Ma, slávny tenor Andrea Bocelli alebo Femi Kuti, syn legendárneho nigérijského hudobníka Fela Kutiho.

"Som otvorený všetkému," - hovorí Santana. "V tomto momente je moje srdce otvorené spolupráci s kýmkoľvek, od Celine Dion až k Buddy Guyovi. Nemám žiadne obavy ani predsudky. Neustále pracujem s hudbou, aby som ňou dosiahol to isté, čo robil Bob Marley, teda prinášať lásku a transformovať ilúziu strachu obetí a zlosynov na víťazstvo ľudského ducha."

Svoju lásku k hudbe dokázal Santana koncom júna aj slovenským fanúšikom, keď sa, síce na druhý pokus ale predsa, predstavil so svojím famóznym programom Live Your Light Tour 2008 na bratislavských Pasienkoch.

Zdroj: Billboard.com, wikipedia.org
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Carlos Santana