Exotické rytmy, ťažkotonážne basové linky a drsný zvuk ghetta z predmestia juhoafrických veľkomiest - to je kwaito, miestna derivácia tanečných žánrov house a garage, ale aj hip-hopu, ktorá sa (nielen) vďaka internetu dostala aj do podhubia britskej tanečnej scény. Skladba 'Township Funk' od DJa menom Mujava sa na ostrovoch stala hymnou klubového undergroundu.

Juhoafrickému DJovi a producentovi vyšiel 'Township Funk' minulý týždeň ako jeho vôbec prvý britský singel na labeli This Is Music Ltd., kde svoje skladby vydávajú interpreti ako A-trak, Simian Mobile Disco či Little Boots. O jeho celosvetovú distribúciu (mimo UK) sa v polovici septembera postaralo prestížne vydavateľstvo Warp Records, spolu s Ninja Tune azda najvýznamnejší britský label vydávajúci elektronickú hudbu.

Skladba sa stala populárnou po tom, ako sa po jej minuloročnom vydaní na juhoafrickej značke Sheer Music objavila na internete - chytľavý a zároveň drsný party track si veľmi rýchlo obľúbili poprední DJi a producenti z rôznych kruhov - od techna, cez house a UK garage až po dubstep. Ešte pred tým, ako sa 'Township Funk' stal na internete kultom, ho v európskych kluboch prezentovali predstavitelia tanečného undergroundu ako Erol Alkan, Trevor Jackson, Hot Chip, Laurent Garnier, Modeselektor, 2ManyDJs, Martyn a mnohí ďalší.

Netrvalo dlho a 'Township Funk' sa vďaka DJom ako DJmi ako Zane Lowe, Pete Tong, Rob Da Bank a Gilles Peterson začal hrávať aj na britskom Radiu 1. Dnes je tento song považovaný za jednu z najdôležitejších klubových skladieb roka 2008.


DJ Mujava - 'Township Funk'

Cesta DJa Mujavu k úspechu však nebola prechádzkou po červenom koberci. Elvis Maswanganyi, ako znie jeho občianske meno, sa narodil v chudobnej rodine žijúcej na predmestí Pretórie ako jedno z piatich detí. Aj napriek láske k hudbe, ktorá ho lákala už od malička, sa musel v ťažkých podmienkach svojej rodiny uspokojiť iba s tancom. Postupne však vďaka klávesom za ťažko ušetrené peniaze začal hudbu aj tvoriť. Zlom prišiel, keď mu starší brat kúpil počítač a jeden z priateľov mu predstavil house a UK garage. Mujava sa stal jedným z popredných predstaviteľov undergroundového žánra kwaito, ktorý čerpá z tradície afrických rytmov a je odpoveďou práve na britskú "mestskú" hudbu.

Hudba z ghetta sa však v Juhoafrickej republike nedostáva do uší širšej verenosti jednoducho. Jedným z netradičných, ale veľmi účinných kanálov sú taxikári, ktorí fungujú v podstate ako promotéri nových neznámych umelcov z najchudobnejších častí mesta. Práve Mujava bol jedným z tých, ktorých skladby mali v taxíkoch najväčší úspech a vyvolali prvotný záujem. Jeho reputácia v meste postupne rástla až napokon ho napokon objavilo juhoafrické vydavateľstvo Sheer Music. Zvyšok príbehu už poznáte...

Zdroj: Myspace.com/mujava, Discogs.com, Contactmusic.com, Youtube.com, Warprecords.com