Skutočným vyvrcholením Bratislavských jazzových dní 2008 bude tretí, posledný deň festivalu, nedeľa 26. októbra. Na pódiách bratislavského PKO sa predstavia jazzoví a jazzom ovplyvnení umelci ako Triango Petra Breinera, nemecká nu-jazzová kapela [re:jazz], fenomenálna americká huslistka Karen Briggs s medzinárodným projektom Ján Fabrický's Overt Act a nenapodobiteľný spevák s legendárnym hlasom Al Jarreau. Štipkou soulu a R&B program ozvláštni na druhom pódiu Anita Soul s kapelou a Marcel Palonder. V predstavení jednotlivých interpretov začíname najväčšou hviezdou BJD 2008.

► Al Jarreau (USA)

Jeho unikátny hlasový prejav je jedným z najdrahocennejších pokladov hudobného sveta. Vďaka svojmu inovatívnemu spevu patrí medzi najzaujímavejších a najúspešnejších umelcov už vyše 40 rokov. Okrem množstva medzinárodných ocenení, zlatých a platinových platní, a vlastnej hviezdy na Hollywood Walk of Fame, je aj držiteľom siedmych ocenení Grammy. Je jediným spevákom, ktorý dostal Grammy v troch kategóriách - jazz, pop aj R&B.

Mladý Al Jarreau dlhú dobu spieval len pre radosť - na univerzite napríklad so svojou skupinou The Indigos. Po skončení školy sa presťahoval za prácou do San Francisca, kde začal spievať v malom jazzovom klube, s doprovodným triom vedeným Georgeom Dukeom. V roku 1967 sa dal dokopy s gitaristom Juliom Martinezom, a vypracoval sa na lokálnu hviezdu v Los Angeles, kde sa prostredníctvom celoamerických televíznych vystúpení dostával aj do povedomia zvyšku USA. V roku 1975 ho konečne objavilo aj silné vydavateľstvo Warner Bros. - debutový album 'Wet Got By' mu priniesol obrovský medzinárodný úspech tak u kritikov, ako aj u poslucháčov.

Odvtedy Al Jarreau vydal ďalších dvadsať albumov, aktuálny 'Love Songs' na začiatku tohto roka. Svoj predposledný album 'Givin It Up' nahral s Georgeom Bensonom. Ich spoločné CD sa v Spojených štátoch dostalo na prvé miesto jazzovej hitparády, ako ovšem predtým už päť ďalších albumov od Al Jarreau. Ostatné boli vždy v najlepšej desiatke, z toho štyrikrát na druhom mieste. V posledných rokoch vydáva na slávnej značke GRP records. Umelecky aj komerčne najúspešnejším albumom jeho kariéry bol 'Breakin' Away' z roku 1981, obsahujúci aj svetový megahit 'We're in This Love Together'. Koncertoval s velikánmi ako Joe Sample, Kathleen Battle, Miles Davis, David Sanborn, Rick Braun, a George Benson.

Al Jarreau sa predstaví aj v sobotu 25. októbra na satelitnom podujatí Bratislavských jazzových dní v Košiciach.

► Karen Briggs (USA) & Ján Fabrický's Overt Act (SWI/SK)

Karen Briggs je americká huslistka z New Yorku. Študovala vo Virginii, kde niekoľko rokov hrávala s Virginia Symphony Orchestra. V roku 1987 sa vrátila do New Yorku a štyrikrát po sebe vyhrala legendárnu "noc amatérov" v Apollo Theater. O rok neskôr sa vydala, presťahovala do Los Angeles, a vydala sa aj na svoje prvé profesionálne turné - americké a japonské turné so skupinou Soul II Soul. V roku 1991 sa pripojila k Yannimu, klávesistovi s puncom svetovej inštrumentálnej hviezdy. Po Yanniho boku nahrávala, a koncertovala trinásť rokov. Jej prezývka vznikla na základe Yanniho koncertných klipov - odvtedy Karen Briggs kamaráti a fanúšikovia volajú "The Lady in Red". Posledné turné s Yannim absolvovala v roku 2004.

Karen Briggs debutovala v koncertnej sieni Carnegie Hall v roku 1994, kde vystupovala s pianistom Daveom Grusinom. Neúplný zoznam umelcov, s ktorými odvtedy hrala, alebo nahrávala: Stanley Clarke, Wu Tang Clan, En Vogue, Chaka Khan, Wynton Marsalis, Kenny Loggins, Taliesin Orchestra, Diana Ross,...

Karen Briggs má prirodzenú schopnosť improvizovať v rôznych hudobných štýloch - jazz, symfonický, alebo latino orchester, R&B, gospel, a dokonca aj hip-hop. Jej hudobné zábery siahajú cez Karibik a Afriku, až po Orient a Ďaleký východ.
Jej unikátny sound kombinuje rock Jimiho Hendrixa, soul Arethy Franklin, bop a swing Charlieho Parkera. Karen Briggs je jednou z mála umelcov, ktorí sa hodia tak do Carnegie Hall, ako aj do harlemského Apollo Theater. A zvykne aj vypredať obe sály - veď uvidíte v PKO, kde vystúpi s formáciou Ján Fabrický's Overt Act v jej novom zložení.

Karen Briggs & Ján Fabrický's Overt Act sa predstavia aj na satelitných podujatiach Bratislavských jazzových dní v piatok 24. októbra v Žiline a v sobotu 25. októbra v Komárne.

► [re:jazz] (DE)

Skupina [re:jazz] debutovala v roku 2002 albumom, ktorý priniesol prekvapivé, a veľmi svojské jazzové reinterpretácie hitov elektronickej scény. Na nečakaný úspech v roku 2004 nadviazali albumom 'Point of View'. Dnes už jedna z medzinárodne najúspešnejších nemeckých jazzových skupín získala pozornosť a uznanie akustickými verziami pesničiek umelcov ako Air, Roni Size, Rockers Hifi, Kruder&Dorfmeister, či Jazzanova. Na ich nahrávaní participovali renomovaní hostia, ako napríklad Viktoria Tolstoy, Nils Petter Molvaer, Till Brönner, Erik Truffaz, Joy Denelane, Ultra Naté, alebo Jhelisa Anderson. Vďaka prvým dvom albumom sa [re:jazz] stali vyhľadávanou senzáciou tak jazzových, ako aj elektronických festivalov na celom svete.

Tretí album 'Expansion' v roku 2006 predstavil skupinu [re:jazz] aj v inom svetle - okrem podarených cover verzií obsahuje aj vlastné kompozície a zároveň predstavuje aktuálne zloženie kapely. Ide o mladých a talentovaných hudobníkov okolo kapelníka a pianistu Matthiasa Vogta - speváčka Inga Luehning, bubeník Volker Schmidt, basgitarista Andreas Manns, gitarista Jan Stuermer, perkusionista Heiko Himmighoffen a saxofonista Oliver Leicht.
Na začiatku tohto roku [re:jazz] vydali živú nahrávku 'Motion Blue Yokohama', japoskú sériu doplní na október avizovaný album 'Nipponized' obsahujúci reinterpretácie japonských klubových hitov.

► Triango (SK)

Triango je unikátnym projektom Petra Breinera, najznámejšieho súčasného slovenského dirigenta, skladateľa a klavíristu, ktorý veľkú časť svojho života prežil v Kanade a neskôr v USA. Peter Breiner hovorí: "Keď som sa začal zoznamovať so skutočným, argentínskym tangom a jeho variáciami, zistil som, ze je to úplne ojedinelý úkaz. Hudba, ktorá obsahuje bázeň v miere nepoznanej v akomkoľvek inom hudobnom druhu či žánri. Spočiatku som nemal šťastie na partnerov pri prezentácii, tak som hrával vačšinou sám. Malo to svoje výhody - bolo to veľmi ľahko prenosné a ženskú časť publika zbytočne nerozptylovali nejakí talentovanejší kolegovia. Tango je doteraz jediným druhom hudby, ktorý zapôsobil na moje publikum tak, že sa tesne po koncerte dokonca uskutočnili veľmi priame erotické ponuky. Nebol to však jediný dôvod, pre ktorý som sa rozhodol, že je potrebné sa tangu venovat intenzívnejšie."

Flexibilný klavirista, a nad hranicami štýlov slobodne poletujúci skladateľ Peter Breiner si nakoniec v projekte Triango prizval na spoluprácu podobne slobodných spoluhráčov - vynikajúceho huslistu Stana Palúcha a akordeonistu Borisa Lenka.

Triango sa predstaví aj na satelitných podujatiach Bratislavských jazzových dní v piatok 24. októbra v Žiline a v sobotu 25. októbra v Komárne.

► Anita Soul & Band feat. Marcel Palonder (SK)

Anita Soul sa do povedomia verejnosti síce dostala vďaka niekoľkým úspešným televíznym programom, ale fanúšikovia (predovšetkým čiernej) hudby si ju obľúbili vďaka pôsobeniu v kapele Deep'n Space, ktorú založila spolu s Marcelom Palonderom v roku 2006. Jej hviezda stúpala rýchlo, na slovenskej hudobnej scéne priam zažiarila. Ambiciózna soulová speváčka s veľkým citom pre jazz tvrdo pracuje na tom, aby všetkým ukázala svoj talent, a nevšedné hudobné cítenie. Preto jeseň 2008 privíta svojim debutovým albumom, na ktorého nahrávaní sa zúčastnila hudobnícka smotánka, napríklad Martin Valihora, Juraj Griglák, alebo Michal a Štefan Bugalovci.

Na Bratislavských jazzových dňoch vystúpi so svojim novým repertoárom a s kapelou, s ktorou nahrala aj album. Anita Soul na nedeľu nie je marketingový ťah - na Slovensku jedinečný souljazz v doprovode špičkových hudobníkov sa na džezáky priam pýta. Martin Valihora - bicie, Juraj Griglák - basa, Eugen Vizváry - klávesy, Michal Bugala - gitara, Stefan Bugala - perkusie, Anita Soul - spev. Exkluzívnym hosťom bude spevák Marcel Palonder.

Anita Soul & Band sa predstaví aj v sobotu 25. októbra na satelitnom podujatí Bratislavských jazzových dní v Košiciach.

► Kompletný program Bratislavských jazzových dní, vrátane programu satelitných jednodňových podujatí v Košiciach, v Žiline a v Komárne, a informácií o vstupenkách a predpredaji

Zdroj: Bjd.sk