Keď sa povie Alphaville, mnohí z nás si spomenú na nesmrteľné hity 'Big in Japan', 'Forever Young' alebo 'Sounds Like a Melody'. Ikona 80. rokov, ktorej synthpopové melódie sú hudbou mladosti dnešných tridsiatnikov, zavíta 19. decembra do Brna a v hale Rondo predstaví svoje klasické hity a možno exkluzívne aj niečo z pripravovaného nového albumu.

Kapela Alphaville bola založená v roku 1982 v západnom Berlíne. Pôvodné trio tvorili Bernhard Lloyd (bicie, klávesy), Marian Gold (spev) a Frank Mertens, ktorého však v roku 1985 vystriedal Rick Echolette (klávesy, gitara, basgitara). Kapelu možno zaradiť do žánra new wave, ktorý spája hudobné postupy štýlov ako punk rock, glam rock a disco s elektronikou. Výrazným vplyvom Alphaville bol aj synthpop, ktorý v 80. rokoch úspešne reprezentovali Depeche Mode, Pet Shop Boys, A-ha, New Order, Modern Talking či Ultravox. Napokon sa Alphaville sami stali jednou z najúspešnejších kapiel tohto žánra.

S klasickým albumom prišli už v roku 1984 - ich debut 'Forever Young' obsahuje spomínané hity 'Big in Japan', 'Sounds Like a Melody' a najmä titulnú 'Forever Young', ktoré z nich urobili európsku superhviezdu. O dva roky neskôr vyšiel album 'Afternoons in Utopia' s hitovým singlom 'Dance With Me'. Úspešné obdobie 80. rokov zavŕšil "syntetizátorový" album 'The Breathtaking Blue' (1989). S nasledujúcim albumom 'Prostitute' (1994) sa kapela posunula do rockovejšej polohy, diskografiu dopĺňa album 'Salvation' (1997) a remixová platňa 'Forever Pop' (2001). Kapela má na konte aj niekoľko kompilácií a live album 'Stark Naked and Absolutely Live' (2000).

V súčasnosti, po niekoľkoročnej odmlke, dokončuje Alphaville nový štúdiový album s názvom 'Catching Rays On Giant', ktorý by sa mal na trhu objaviť na jar budúceho roka. Album, ktorý vznikal v spolupráci s kanadským producentom Sebastianom Komorom v Londýne, je už zmixovaný a zmastrovaný a tak je možné, že niektoré skladby z neho si Marian Gold "vyskúša" v Brne aj naživo. Koncerty na propagáciu nového albumu však chystá až po jeho vydaní. "Moc sa teším na stretnutie s fanúšikmi a priateľmi a uvedenie nového materiálu." - povedal Marian, ktorý na budúcoročnom turné plánuje zavítať do všetkých kútov sveta.

V Českej republike sa partička okolo Mariana Golda predstavila aj pred rokom v decembri na koncerte v Prahe. Tento rok našich západných susedov navštívili opäť - vystúpili na letnom festivale Beskydy Sound. Kapele aplaudovalo okolo 6000 ľudí a magickú atmosféru dokresľovalo i zatmenie Mesiaca, ktoré vrcholilo práve počas ich koncertu.

19. decembra v Brne síce zatmenie Mesiaca k videniu nebude, ale koncert Alphaville je pre fanúšikov možnosťou vrátiť sa v čase do rokov 80-tych, zaspomínať si na hity svojej mladosti, a oceniť kvality speváka, ktorý tento rok oslávil už svoje 54. narodeniny.

Úlohu predskokana na seba vzal ten najpovolanejší - Petr Muk so svojou kapelou. Na koncerte bude pripravená špeciálna svetelná a laserová show. Začiatok koncertu je naplánovaný na 20:00.

Vstupenky sú v predaji v sieťach Ticketpro a Ticketportal a v brnenských predajniach Indies, Dům Pánů z Lipé, Wolf, Brněnské kulturní centrum a Kult v cene 450,- Kč. Na mieste bude vstupenka stáť 600,- Kč.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Katka Červinková z Mersey Agency. Viac info na www.alphaville2008.cz.

Súvisiaci interpreti: Alphaville