SymphoMusiq tour ako turné nitrianskej skupiny Desmod v spolupráci so 40-členným Orchestrom Štátneho divadla Košice sa úspešne skončilo. Prinášame vám krátke ohliadnutie za jeho posledným koncertom, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok 11. decembra v bratislavskej NTC Sibamac aréne. Súčasťou článku o netradičnom koncerte je aj netradičný "fotoreport s nadhľadom".

Po Poprade, Košiciach, Martine, Banskej Bystrici a Nitre sa tohto nevšedného hudobného zážitku dočkala i Bratislava. O jeho úspešnosti svedčili nielen všetky vypredané haly, ale i neustály dopyt fanúšikov po ďalších lístkoch. Hoci sa pred halou Sibamac Arény objavilo zopár špekulantov zarábajúcich na predaji lístkov s niekoľko stokorunovou prirážkou, samotné vedenie sa kvôli enormnému záujmu nakoniec rozhodlo navýšiť kapacitu haly o ďalšie miesta na tribúnach.

Krátko po siedmej hodine večernej, kedy boli priestory diania takmer do posledného miesta zaplnené, na pódium vystúpil Orchester Štátneho divadla Košice a členovia kapely Desmod, o ktorej popularite svedčí nielen ocenenie Slávik 2008 ale aj fakt, že podľa štatistík Google je za rok 2008 najvyhľadávanejšou slovenskou kapelou na internete. "Desmodi" sú zároveň čerstvými držiteľmi "Ceny primátora mesta Nitry" za úspešnú reprezentáciu mesta, ktorú si minulý týždeň prevzali priamo na domácom koncerte. V Bratislave ako prvé zazneli tóny úvodnej skladby '...na tebe závislý', ktoré zároveň predstavili pre mnohých nevšednú hudobnú kombináciu.

Podobne ako "o čosi" známejšie zoskupenie Metallica, ktoré v dvojalbume s názvom 'S&M' stavilo na rovnaký originálny spôsob úpravy svojich piesní, sa aj Desmod rozhodol pre spoluprácu so symfonickým orchestrom. Ten, na čele s dirigentom Karolom Kevickým, odohral viac než desiatku "desmodovských" hitov, objavili sa však i tie staršie, menej známe. Publiku sa však evidentne páčili všetky.

Nadšený bol i samotný Mário "Kuly" Kollár, ktorý ocenil prítomnosť početného davu fanúšikov slovami: "Sme radi, že ste tu, je to lepšie ako honorár". Podobné slová putovali i divákom pri televíznych obrazovkách, keďže koncert, ktorý po celý čas natáčalo hneď niekoľko kamier, bude zo záznamu vysielaný začiatkom budúceho roka v káblovej televízii HBO.

Bratislavskej premiéry sa dočkala i skladba 'Vyrobená pre mňa', ktorej vizuálnu podobu v forme videoklipu má na svedomí gitarista Rišo Synčák. Postarané však bolo i o výzor členov Desmodu, ktorí sa predviedli v oblekoch ušitých na mieru. S prídavkom 'Lavíny' a padajúcimi vločkami na veľkoplošnej obrazovke v pozadí sa takmer po dvoch hodinách koncert skončil.

Vzhľadom na menšie "organizačné mecheche" sa naša fotografka pod pódium žiaľ nedostala, aj napriek tomu však zo svojho miestečka na tribúne niekoľkými zábermi zachytila skvelú atmosféru koncertu.



Zoznam odohraných piesní:

...na tebe závislý
Mary
Zhorí všetko čo mám
Homo sapiens
Aby bolo jasné
Mráz do žíl
Adrenalín stúpa
100 rokov samoty
Vodopád
Billie Jean (cover)
Zostane ticho
Zober ma domov
Symfónia prázdna
Čierna diera
Vyrobená pre mňa
Niekto ti to povie skôr než ja
Lavíny

--
Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: Desmod