Britská kapela nominovaná na Grammy v piatich kategóriách, vrátane ceny Album roka ('In Rainbows'), je jedným z potvrdených účinkujúcich slávnostného odovzdávania cien, ktoré sa uskutoční 8. februára v Los Angeles.

51. ročník Grammy Awards je nevídane naklonený spolupráci s alternatívnou kapelou Radiohead. Po tom, ako sa Thom Yorke stal jednou z tvárí reklamnej kampane najprestížnejšej hudobnej ceny, prichádza ďalšie prekvapenie - kapela, ktorá na jeseň 2007 po odchode z EMI Music všetkým ukázala, že na úspešné vydanie a distribúciu albumu nepotrebuje skostnatelé štruktúry hudobného priemyslu, je potvrdená ako jeden z účinkujúcich na tomto podujatí.

Okrem Radiohead vystúpi na Grammy aj ďalší z hudobníkov, ktorí v roku 2007 odišli z EMI - Paul McCartney. Medzi potvrdenými účinkujúcimi je aj Dave Grohl z Foo Fighters a hip-hopoví umelci Kanye West, Lil Wayne a Jay-Z.

Odovzdávanie cien Grammy je preslávené tým, že jeho organizátori dávajú dohromady neobvyklé kombinácie umelcov, ktorí počas slávnostného večera odohrajú exkluzívne spoločné vystúpenie. Príkladom je spolupráca Madonny a Gorillaz na Grammy Awards 2006 alebo minuloročné spojenie Tiny Turner a Beyoncé. Tento rok by to mal byť práve Paul McCartney, ktorému bude robiť bubeníka Dave Grohl.

V menej prekvapujúcom spojení vystúpi spomínaná trojica raperov, ktorá spolu odohrá singel 'Swagga Like Us'. V originálnej verzii skladby účinkuje aj britská raperka M.I.A., ktorá však kvôli tehotenstvu zrejme tohtoročné Grammy, napriek nominácii na prestížnu cenu nahrávka roka ('Paper Planes'), bude musieť vynechať. Je dokonca možné, že jej prvorodené dieťa príde na svet v deň konania Grammy.

S kým, a či vôbec s niekým, sa na pódiu v losangeleskom Staples Center predstavia Radiohead zatiaľ zostáva tajomstvom...

Zdroj: Nme.com, Grammy.com

Súvisiaci interpreti: Radiohead