Keď v hudbe neexistujú žiadne žánrové, národnostné ani vekové bariéry, môžu vzniknúť zaujímavé prepojenia. V takomto duchu sa niesol stredajší koncert v košickom Ges klube, ktorý bol spoločným vystúpením francúzskeho spontánneho inštrumentalistu Miquèu Montanara a prešovsko-košickej formácie Vata, hrajúcej drum&bass a dubstep naživo.

Tento invenciou nabitý večer, usporiadaný neziskovou organizáciou Kulturpakt, odštartovalo vystúpenie Vaty, jedinečnej formácie svojho druhu na Slovensku, ktorej koncerty sú už tradične známe veľkou dávkou originality a kompozícií, ktorých napínavý a pestrý dej udržiava poslucháča neustále v strehu. Podobne ako pred pár mesiacmi, keď Vata robila support francúzskemu trúbkarovi Erikovi Truffazovi pri jeho koncerte v Kasárňach, dokázalo trio v zložení Martin Janočko (bicie), Boris Maťko (gitara) a Juraj Valenčík (kontrabas, basa) zaujať svojou jedinečnou rytmikou, kombináciou klasických nástrojov s nápaditými efektmi, dravosťou aj hravosťou.

Krátko po deviatej hodine večernej vystúpil na pódium bradatý pán menom Miquèu Montanaro, ktorého prefíkaný pohľad naznačoval, že to, čo nás čaká, nevie presne ani on sám. Tento skromne vystupujúci hudobník, považovaný za popredného hráča na provensálsku flautu, dorazil do Košíc tentoraz bez svojej skupiny La Compagnie Montanaro (Cie Montanaro), no jeho jedinečnosť spočíva práve v tom, že keď pri jeho koncerte zavriete oči, počujete na pódiu viacero hudobníkov. Je to výsledkom improvizácií, hraných na viacerých nástrojoch súčasne, pričom výnimkou nebola ani skladba hraná na dvoch píšťalách doprevádzaná Miquèuho spevom. Jeho vystúpenie bolo veľmi hravé, vyžarujúce do pozorne počúvajúceho publika pozitívne vibrácie.

Neskôr počas jednej zo skladieb dal Miquèu náhle signál do zákulisia, z ktorého vyšlo trio hudobníkov zo skupiny Vata a od tohto momentu až do konca koncertu dôstojne doprevádzalo francúzskeho hudobníka. Až sa nechcelo veriť, že sa títo štyria páni stretli na spoločnom pódiu po prvý raz. Bolo vzrušujúce pozorovať, ako vďaka hudobníkom naladeným na jednu vlnovú dĺžku vzniká umenie v priamom prenose.

Táto jedinečná jam session ukázala, čo všetko dokáže hudba, keď padnú všetky hranice a všetkému vládne spontánnosť a sloboda.















--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová