Po trojročnej pauze sa svojim priaznivcom začína opäť pripomínať britská trip-hopová formácia Massive Attack. Na prelome septembra a októbra by mala odohrať turné po Veľkej Británii. Začiatkom novembra sa predstaví aj v Bratislave.

Pravdebodobne súbežne so začiatkom turné uzrie svetlo sveta aj "nový" album skupiny. Nahrávka, ktorá je už "nejaký ten piatok" pripravená na vydanie, niesla ešte v roku 2006 pracovný názov 'Weather Underground'. Krátko po tom, ako ho Robert "3D" Del Naja v jednom z rozhovorov zverejnil bez konzultácie s Grantleym "Daddy G" Marshallom, však duo prehlásilo, že sa piata štúdiovka bude volať úplne ináč.

Oficiálny názov dodnes nebol zverejnený a okrem rôznych špekulatívnych správ, ako napríklad tá o spolupráci s Damonom Albarnom, zatiaľ nie sú známe žiadne bližšie informácie. Jednoducho, Massive Attack tak, ako ich poznáme... Za všetko hovorí minuloročné vyhlásenie Roberta Del Naju: "Ako starneme, dozrievame, meníme sa a prebíjame sa životom a novými skúsenosťami, tak sa vyvíjame. A radi si myslíme, že sa to prejavuje aj v našej hudbe - takže pracuj vo svojom vlastnom tempe je naším mottom."

Zdá sa však, že fanúšikovia sa po troch rokoch konečne dočkajú. Už koncom tohto týždňa bude spustený predpredaj vstupeniek na britské turné, o ktorom dnes informoval portál NME.com. Jesenná koncertná šnúra začne 17. a 18. septembra dvoma koncertami v Londýne a do 3. októbra Massive Attack odohrá ďalších osem koncertov v Sheffielde, Birminghame, Leedsi, Manchestri, Glasgowe, New Castle, Leicesteri a napokon 3. októbra v Swindone. Na oficiálnej stránke kapely sa zatiaľ iné termíny koncertov neobjavili, no nám sa podarilo zistiť, že mimo Británie minimálne odohrajú na jeseň minimálne jedno vystúpenie.

Na stránkach slovenskej agentúry XL Promotion sa totiž objavila informácia, že 4. novembra sa Massive Attack predstavia už po druhýkrát vo svojej kariére v Bratislave. Miestom koncertu má byť, tak ako 14. júna 2006, Incheba Expo Aréna. Vstupenky však v predpredaji ešte nie sú. Podrobnosti vám prinesieme akonáhle získame ďalšie informácie.

Iróniou je, že o piatom albume Massive Attack sa hovorilo už pred troma rokmi v promo článkoch k prvému bratislavskému koncertu. A pri ich druhej návšteve je jasné, že sa o ňom bude hovoriť znova. Massive Attack jednoducho dokážu "zastaviť čas". A my sa na nich aj preto naozaj tešíme.

Text: Peter Lehotský, Patrik Marflák
Foto: MassiveAttack.com

Súvisiaci interpreti: Massive Attack