Ešte nie je definitívne rozhodnuté, ktorá skladba z produkcie Richarda Müllera zaznie v pripravovanom česko-slovenskom filme Hodinu nevíš. Ako agentúru SITA informoval spevákov manažment, tvorcovia snímky sa zatiaľ prikláňajú ku skladbe 'Očenáš' z albumu '33' (1994).

"Z pesničky Očenáš prejavili doslova nadšenie," uviedol Müller, ktorý mal však iný tip. "Ja som osobne navrhoval pesničku 'Život' z poslednej dosky, ktorú spieva pán Lasica. Je to pieseň Jara Filipa s mojím textom, ktorý považujem za najlepší, aký som kedy spravil," dodal hudobník, ktorý sa v lete po druhýkrát vráti na hlavné pódium festivalu Bažant Pohoda.

Jeden z najostrieľanejších slovenských muzikantov zatiaľ neodmieta ani možnosť, že by pre celovečerný film napísal úplne novú skladbu. "Verím, že sa ozvú a povedia, 'nám by možno sedelo viac, keby ste urobili novú vec'. To by ma potešilo, ale zatiaľ mám pocit, že to bude tento Očenáš. Všetko je otvorené," povedal. Müller si je vedomý, že vo filmovej hudbe je rozhodujúcich veľa vecí. "Dôležité je nielen to ako pieseň nakomponuješ, ale aj kde ju zasadíš. Problém je, keď ju pustíš tichšie akoby by mala byť, alebo na mieste, ktoré nie je adekvátne," povedal spevák. "A v tomto sa musím spoľahnúť na tvorcov," dodal hudobník, ktorý zatiaľ videl z filmu len krátke ukážky.

Koprodukčný triler Hodinu nevíš vychádza zo známej kauzy "heparínového vraha" Petra Zelenku, ktorý ako bývalý zdravotník pripravil o život sedem pacientov pomocou lieku na riedenie krvi. V súčasnosti si už odpykáva doživotný trest. S námetom na celovečernú snímku prišiel pôvodom slovenský autor, v súčasnosti jihlavský psychiater Miroslav Skačáni, ktorý na túto tému napísal knihu Vraždy ze závisti (2008).

Zahrajú si v nej českí aj slovenskí herci ako Václav Jiráček, Ivan Franěk, Jana Krausová, Marián Geišberg alebo Zuzana Kronerová. Pod réžiu sa podpísal 33-ročný Čech Dan Svátek. O hudbu k 100-minútovej snímke sa postaral skladateľ Varhan Orchestrovič Bauer, ktorý je tiež autorom hudby k poslednému filmu Miloša Formana Goyovy přízraky. Film Hodinu nevíš sa začal nakrúcať koncom minulého roka v Čechách a jeho premiéra je u našich susedov predbežne naplánovaná na august 2009.

--
Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Richard Müller