Vo veku osemdesiat rokov zomrela hudobná legenda známa ako 'kráľovná bluesu' Koko Taylor - jedna z hŕstky žien, ktoré dosiahli úspech na scéne ovládanej mužmi. "Blues je môj život," uviedla držiteľka Grammy vo svojom životopise. "Je to skutočný cit, ktorý pochádza z môjho srdca, nie len niečo, čo vychádza z mojich úst. Blues je to, čo milujem a spievanie bluesu je to, čo robím," dodala.

Umelkyňa, vlastným menom Cora Walton, sa narodila na farme pri Memphise v americkom štáte Tennessee. Prezývku Koko získala pre svoju lásku k čokoláde. V roku 1952 sa, s vtedy budúcim manželom Robertom 'Popsom' Taylorom, presťahovala do Chicaga.

Dvojica nemala pri sebe nič, len 35 centov a a škatuľu krekerov. Usadili sa na juhu mesta, Taylor po nociach navštevovala bluesové kluby, cez deň upratovala. Povzbudená manželom začala spievať. V roku 1963 si ju všimol skladateľ Willie Dixon. "Nikdy som nepočul ženu spievať blues tak, ako ho spievate vy," povedal jej. Dixon jej pomohol získať nahrávaciu zmluvu s Chess Records, produkoval dva z jej albumov a napísal legendárny hit 'Wang Dang Doodle'.

V roku 1975 prešla k Alligator Records, kde nahrala ďalších deväť albumov, posledný v roku 2007. Jej finálne vystúpenie sa uskutočnilo 7. mája v Memphise, keď získala 29. Blues Music Award. V roku 2004 získala jedno z najvýznamnejších ocenení, aké môže dostať americký umelec - National Heritage Fellowship Award.

Zdroj: SITA
Foto: Kokotaylor.com

Súvisiaci interpreti: Willie Dixon