Herec, skladateľ, dramaturg, scenárista, spevák, humorista, priekopník slovenského internetu – jedným slovom „človek hromadného výskytu“. Narodil sa 22. júna 1949, opustil nás 11. júla pred deviatimi rokmi. Hrával v kapele Deža Ursinyho, s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským priviedol na svetlo sveta sériu kultových pesničiek a niekoľko skvelých platní, podpísal sa pod veľké množstvo hitov Richarda Müllera.

Poďme si teda Jara Filipa aspoň telegraficky pripomenúť tým, čo v súčasnosti ponúka YouTube...

Je toho veľa, čo by sa dalo napísať. Wikipedia prináša celkom slušný životopis, kto chce vedieť viac, môže siahnuť po knihe Mariana Jaslovského. Ponúka kvalitný obraz o človeku, ktorý "dokázal zhudobniť aj telefónny zoznam," ako povedal Milan Lasica. Práve na jeho texty vznikali od konca sedemdesiatych rokov pesničky do predstavení s Julom Satinským. Neskôr sa objavili na legendárnom albume 'Bolo nás jedenásť' (1981).


Lasica & Satinský & Filip: 'Bolo nás jedenásť' (medley, cca 1982)

Nájdeme tam aj pesničku, ktorú o takmer dve desaťročia neskôr úspešne oprášili IMT Smile, z čoho mal Jaro úprimnú radosť:


IMT Smile: Za dedinou (1999)

Filip s Lasicom písali aj pre iných. Pesnička 'Čerešne' vznikla pôvodne pre herečku Zuzanu Krónerovú, preslávila ju však Hana Hegerová:


Hana Hegerová: 'Čerešne'

Iste, túto pieseň vlani nasadili rádiá v podaní Zuzany Smatanovej. Objavila sa totiž na CD 'Tribute To Jaro Filip' v produkcii Ivana Táslera. K spolupráci si prizval aj Kulyho, Sama Tomečeka, Laskyho, Janka Kurica či Petra Lipu. Práve on sa môže pochváliť ďalším hitom v repertoári z pera Lasicu a Filipa. Volá sa 'Valutový cudzinec', Peter Lipa s ním žal úspechy v osemdesiatych rokoch:


Janko Kuric & Robo Roth: 'Valutový cudzinec' (2008)

Keď však hovoríme o Jarovi Filipovi, musíme (aspoň z časového hľadiska – rešpektujúc pamäť čitateľov) hovoriť predovšetkým o Richardovi Müllerovi. Po albume 'Neuč vtáka lietať', ktorý si Richard otextoval a skomponoval výlučne sám, sa rozhodol pre svoje texty hľadať iného skladateľa. Po tom, ako ponuku na spoluprácu nevyužil, napríklad, Vašo Patejdl, sa k slovu dostal Jaro Filip. Jednou z prvých pesničiek bolo 'Milovanie v daždi':


Richard Müller: 'Milovanie v daždi' (1994)

Legenda hovorí, že keď niektorí Müllerovi kolegovia počuli pesničku prvýkrát v rádiu, okamžite mu volali a zaujímalo ich, kto tú fantastickú skladbu na spôsob obdivovaného Stinga zložil. "Jaro Filip? To fakt? Ja som si myslel, že on píše len tie také veselé kabaretné veci pre Lasicu," znela reakcia.

Hudobná mnohorozmernosť Jara Filipa bola pre Müllera prínosom. A určite aj pre Filipa. Za päť rokov dali dohromady piesne na šesť a pol albumu – '33' (1994), 'LSD' (1996), 'Nočná optika' (1998), 'Koniec sveta' (1999) a 'Hosté' (2000) pre Richarda a 'Cez okno' (1996) a 'Ten čo hrával s Dežom' (1998) pre Jara. Jednu zo spoločných pesničiek nahrali obaja, každý po svojom:


Jaro Filip: 'LSD' (1999)



Richard Müller: 'LSD' (1996)

Ďalším veľkým hitom pre Müllera je určite pieseň o cigaretke na dva ťahy, najznámejšou Jarovou je asi tá o Windows. Práve vďaka nej sponzoroval vydanie prvej sólovky práve Microsoft:


Jaro Filip: 'Cez okno' (1996)

Vlani sa Richard podujal dokončiť dlho sľubovaný projekt s Milanom Lasicom. Naspievali Jarove pesničky v "opačnom garde" – texty tých, ktoré napísal Richard interpretuje Lasica a naopak. Nejde pritom o hitový album, skôr o citlivú spomienku na spoločného kolegu a priateľa. Na výsledných nahrávkach sa významne podieľal producent Oskar Rózsa, Jarovu obľúbenú "klavírovku" ušil Müllerovi tiež na mieru:


Richard Müller: Do batôžka (2008)

Keď už sme pri tých komornejších piesňach, pripomeňme si aj túto:


Jaro Filip: Spomínam na Paríž (1981)

Z rovnakého obdobia je majstrovská – akoby povedali niektorí "kabaretná" – pieseň 'V jedálnom vozni':


Lasica & Satinský & Filip: V jedálnom vozni (1981)

Alebo táto:


Lasica & Satinský & Filip: Mäso (cca 1983)

A takto by sme mohli pokračovať v prezeraní archívov donekonečna. Na záver aspoň pripomeňme, že Jaro Filip skladal aj hudbu do divadelných predstavení, televíznych inscenácií a filmov. Popri muzike a ďalších umeleckých aktivitách sa angažoval aj spoločensky. Svoj postoj k veciam verejným dával najavo aj prostredníctvom piesní. Napríklad táto je nadčasová aj dnes – po desiatich rokoch. Kto by to povedal, že...?


Jaro Filip: 'Tendrová' (1999)

Autor: Peter Lehotský
Foto: Milan Velček, Jozef Uhliarik, Peter Procházka, SME.sk, JaroFilip.sk, archív autora

Súvisiaci interpreti: IMT Smile, Jaro Filip, Milan Lasica, Richard Müller