Dobrá správa pre hudobných fajnšmekrov. V Bratislave sa 21. novembra predstaví ikona svetovej gitarovej scény Tommy Emmanuel. Virtuóz, ktorý stál za úspechmi takých hviezd, ako Tina Turner, Eric Clapton, Michael Bolton, Stevie Wonder, Olivia Newton John, Roberta Flack a mnohých ďalších sa tak v rámci svojho svetového turné zastaví aj na Slovensku.

Tommy Emmanuel je právom považovaný za jedného z najlepších gitaristov sveta. Pri hre používa takzvaný finger style - štýl, pri ktorom na svojej gitare hrá všetkými desiatimi prstami ako na piáno.

Mnohé svetové hviezdy považujú tohto Austrálčana za jedného zo strojcov svojich úspechov. Tina Turner dokonca povedala, že pieseň 'Simply The Best' je práve o tomto geniálnom hudobníkovi. "On je ten 'simply the best'," vyjadrila sa rocková babička.

Tommy bol za svoje umenie ocenený titulom C. G. P. (Certified Guitar Player), ktorý okrem neho majú už len traja ľudia na svete. Jeho vystúpenie počas záverečného ceremoniálu Olympijských hier v Sydney sledovalo dva a pol miliardy ľudí na celej planéte! Vo svete vypredáva 20–tisícové hľadiská šmahom ruky a hudobní fajnšmekri za ním neváhajú pricestovať stovky kilometrov, len aby si mohli vychutnať.

"Sen sa stáva skutočnosťou. Najobdivovanejší a najospevovanejší fenomenálny gitarista zaradil Bratislavu do svojho svetového turné," povedal dirigent a hudobný skladateľ Rudolf Geri, ktorému sa prostredníctvom jeho agentúry Gedur Music Production podarilo Tommyho Emmanuela do Bratislavy pritiahnuť.

"Sme neuveriteľne šťastní, že sa nám podarilo Tommyho presvedčiť, aby po veľkých svetových metropolách zavítal aj do Bratislavy. 21. november bude hudobným sviatkom nielen pre mňa, ale určite aj pre mnohých Slovákov, Čechov, Poliakov a Maďarov, pretože záujem o vstupenky na tento koncert prejavili aj distribučné siete v týchto štátoch," dodal Geri.

To však nie je všetko. Ako správna svetová hviezda, aj Tommy Emmanuel má svojho predskokana. Tým bude Martin O'Connor Trio na čele s írskym akordeónistom Martinom O'Connorom, ktorý bol hudobným riaditeľom formácie Riverdance. Spolupracoval s takými veličinami ako Mark Knopfler, Rod Stewart, Tanita Tikaram a ďalšími. V roku 2003 bol hviezdou St. Patrick´s festivalu v Dubline, kde mu tlieskalo 400-tisíc divákov!

V deväťdesiatych rokoch dokonca dostal vo svojej krajine titul "Traditional Musician of the Year".


Tommy Emmanuel: 'Guitar Boogie'

Informácie poskytol redakcii portálu Hudba.sk Dodo Mikláš z agentúry Access Promotion.

Foto: TommyEmmanuel.com

Súvisiaci interpreti: Tommy Emmanuel