Na prelome 80. a 90. rokov si výnimočné postavenie na československej hudobnej scéne vybudovala českobudějovická elektronická formácia Oceán, pričom nie je bez zaujímavosti, že rozhodujúca časť jej oficiálnych nahrávok vznikla v dnes už neexistujúcich digitálnych štúdiach Opusu na Mlynských Nivách v Bratislave (albumy 'Dávná zem', 'Pyramida snů', dva single a maxisingel 'Haifa'). Tie sú aj základom kompilácie 'Best Of', ktorá obsahuje spolu 18 skladieb z rokov 1989 - 1992.

Ich celková minutáž atakuje možnosti CD formátu takmer na doraz (celková minutáž 79 min. 48 s.).

Oceán bol (a vlastne dodnes ostal) ojedinelým zjavom na československej hudobnej scéne. Dokázal spojiť kultovú výlučnosť s masovou popularitou. Dodnes ostáva jediným československým interpretom, ktorý absolvoval regulérne turné na Britských ostrovoch na prelome revolučných rokov 1989/1990 v úlohe predskokana skupiny Erasure.

'Ráchel', Dávná zem', 'Prázdná ulice', 'Čas', 'Lék světu', 'V mlze', 'Narcis' a ďalšie skladby predstavujú vrchol československej elektronickej pesničkovej hudobnej tvorby, ktorý sa doteraz nikomu nepodarilo prekonať.


Oceán: 'Naděje' (Live, 1991)

CD 'Best Of Oceán' je pokračovaním 'Best Of' edície vydavateľstva Opus, v ktorej doteraz vyšli albumy Beáty Dubasovej a skupín Made 2 Mate, Gravis a Vidiek.

Tracklist 'Best Of Oceán':

01. Ráchel
02. Prázdná ulice
03. Narcis
04. Padají koně
05. Noc je jako...
06. Jeden den
07. Lék světu
08. Naděje
09. Doteky v zemi
10. Dávná zem
11. V náladě
12. Čas
13. Černé je nebe
14. Větrný mlýn
15. Poslední soud (reggae mix)
16. Osud
17. Mys na okraji života
18. V mlze

Zdroj: Forza Music / Opus

Súvisiaci interpreti: Oceán, Petr Muk