Fínska power metalová skupina Stratovarius vznikla ešte v roku 1984. Aj keď za prvých priekopníkov tohto štýlu je považovaná nemecká skupina Helloween, Stratovarius sú označovaní ako prechod z klasického power metalu k modernému "klávesovému" power metalu. Vo štvrtok 28. januára vystúpia v bratislavskom PKO.

Od svojho vzniku v 80. rokoch ovplyvnili množstvo skupín. Na niektorých z nahrávok - predovšetkým na albume 'Fourth Dimension' (1995) - sa objavili prvky progresívneho metalu. Názov skupiny Stratovarius vznikol kombináciou slov Stratocaster a Stradivarius. Ten prvý názov poznajú dôverne všetci rockoví gitaristi, ten druhý husľoví virtuózi.

O popularite fínskej formácie - napriek žánrovosti ich tvorby - hovorí aj to, že jeden z ich klipov si na YouTube za necelé štyri roky pozrelo takmer 2 milióny užívateľov. Volá sa 'Hunting High And Low'.


'Stratovarius: Hunting High And Low' (2000)

Okrem rýchlych a nadupaných melodických piesní sú však Stratovarius majstrami aj inde. Mnohých fanúšikov určite prekvapila záverečná skladba na ostatnom albume 'Polaris' (2009). Balada 'When Mouintains Fall' má v sebe príjemný odkaz na typickú severskú rockovú produkciu, zároveň však nie je odrhovačkou diskotékového typu, hoci v "slaďákových kolách" by sa určite uživila.

Keď už spomíname YouTube, najpopulárnejším klipom je s viac ako 2,7 miliónmi videní singel 'Black Diamond' z albumu 'Visions' (1997). Až k jazz-rocku sa túlajúca melodika fínskych metalistov strhne určite mnohých...


Stratovarius: 'Black Diamond' (1997)

Skupinu Stratovarius založila v roku 1984 trojica Tuomo Lassila, Staffan Stråhlman a John Vihervä. Staffan vydržal krátko, v roku 1985 sa gitary chopil Timo Tolkki. Stratovarius má na konte tucet štúdiových albumov. V rokoch 1994 a 1995 došlo v skupine k niekoľkým zásadným zmenám, v súčasnosti pôsobí Stratovarius v zostave Timo Kotipelto (spev), Jens Johansson (klávesy), Jörg Michael (bicie), Lauri Porra (basgitara) a Matias Kupiainen (gitara).

Text: Peter Lehotský, EPG
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Helloween, Stratovarius