Kompilácia 'Hope for Haiti Now', zložená zo skladieb, ktoré odzneli minulý piatok (22.1.) na rovnomennom charitatívnom teletóne, je prvým čisto digitálnym albumom na čele amerického rebríčka Billboard.

Kolekciu záznamov z koncertov, ktoré boli súčasťou globálnej charitatívnej akcie na podporu karibského ostrova, vydala spoločnosť MTV Networks cez najväčších digitálnych predajcov hudby ako iTunes a Amazon.com len pár hodín po odvysielaní priameho prenosu. Už v piatok bola na iTunes spustená možnosť zaslania objednávok - výsledkom bol nový rekord v počte predobjednaných downloadov za jediný deň.

Následne si kompiláciu 'Hope for Haiti Now' od jej sobotného vydania legálne stiahlo vyše 170 tisíc amerických fanúšikov, čo stačilo na prvenstvo v albumovom rebríčku Billboard 200. Počítadlo predaných albumov za uplynulý týždeň sa v Billboarde "nuluje" vždy v nedeľu, takže projekt dosiahol najvyššiu predajnosť týždňa za necelé dva dni.

Výťažok z predaja kompilácie putuje na konto Červeného kríža a nadácie Yele Haiti Foundation, ktorú založil známy Haiťan Wyclef Jean. Live album obsahuje 20 skladieb od interpretov ako Alicia Keys, Coldplay, Stevie Wonder, Shakira, Taylor Swift, Christina Aguilera, Sting, Beyoncé, Madonna, Justin Timberlake či Neil Young.

Raritou je skladba 'Stranded (Haiti Mon Amour)', ktorú spoločne nahrali Jay-Z, Rihanna a členovia U2 - spevák Bono a gitarista The Edge. Na albume sa objavil nielen jej záznam z ich piatkového spoločného vystúpenia na charitatívnom teletóne ale aj jej štúdiová verzia.


Bono, Jay-Z, Rihanna & The Edge - 'Stranded (Haiti Mon Amour)' (live at Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief)

--
Zdroj: Billboard.com, Hopeforhaitinow.org, wikipedia