Priaznivci fenomenálneho amerického gitaristu Pata Methenyho, ktorí už netrpezlivo čakajú na jeho premiérové vystúpenie na Slovensku, určite zaregistrovali januárové vydanie albumu 'Orchestrion' (Nonesuch/Warner, 2010). Rozmanitosť kompozícií najlepšie objasňuje víziu umelca, ktorý prijal výzvu objavovať doteraz nepoznané teritóriá v hudbe.

Pozitívne recenzie prestížnych médií (New York Times, Guardian, BBC) predstihli Methenyho očakávania a fantastické ohlasy na veľkolepú pódiovú show ho podnietili k rozšíreniu pôvodne plánovaného svetového turné, ktoré odštartovalo 1. februára vo francúzskom Champagne.

Po európskych, amerických a kanadských metropolách sa teda Metheny spolu so svojím unikátnym orchestriónom presunie aj na ázijský kontinent. O úspechu svedčí takmer okamžite vypredaná štvorica koncertov v kórejskom Soule a v Japonsku. Ešte predtým, ako Pat Metheny zavíta na Ďaleký východ, však uvidíme Orchestrion naživo v bratislavskej Inchebe (26. február) v rámci cyklu Hviezdy svetového jazzu.

Unikátny sólový projekt Orchestrion možno veľmi trefne popísať slovami "jednočlenný orchester". Tvorí ho totiž skupina viac ako dvadsiatich mechanicky ovládaných hudobných nástrojov (rozličné typy gitár, klavír, vibrafón, bicie nástroje alebo organ, ktorého píšťaly tvoria fľaše naplnené tekutinou), ktoré bude Metheny úplne sám "kontrolovať" prostredníctvom svojej gitary.


Pat Metheny - Orchestrion Preview


Pat Metheny - O čom je a ako funguje Orchestrion?

--
Zdroj: Safončík Jazz Production
Foto: Jimmy Katz - Myspace.com/patmethenygroup
Video: Youtube.com/user/patmethenymedia

Súvisiaci interpreti: Pat Metheny