Heavy metal, dávka world music i rodinný duet čakajú divákov v záverečnom štvrťfinále Eurosongu 2010. Dočkajú sa aj ďalšej "mafiánskej" piesne, tentokrát v retro štýle. Verejnosti sa pripomenie aj skupina Aya, ktorá je známa predovšetkým vďaka hitu 'Malý princ'. Teraz predstaví skladbu 'Do neba volám'.

Superstáristov tentokrát reprezentuje iba Miro Jaroš. Pieseň 'Bez siedmeho neba' sa chystá ozvláštniť netradičným prvkom: Priamo na pódiu budú Mira okrem muzikantov sprevádzať dve dievčiny, ktoré budú celý text piesne paralelne prekladať do posunkovej reči. Miro sa zrejme pridá v poslednom refréne.

"Začalo ma to baviť, nie je to až také ťažké, ale je potrebné dávať si pozor na každé gesto,“ hovorí spevák. "Ak má byť ruka otočená dlaňou nahor, tak to nemôže byť naopak. Potom sa rozsype celá veta a napokon je jej význam úplne iný."

Etno či world music bude reprezentovať skupina Družina, jej pieseň 'Koniec sveta' zabojuje v nedeľu tiež. Zaujímavosťou je spoločný duet synovca so strýkom. Tomáša Palondera si môžeme pamätať zo skupiny Love4Money či ako moderátora úspešnej televíznej hitparády. Marcel Palonder s ním naspieval skladbu 'Slová slov', ďalším prekvapením je fakt, že o text sa postaral spisovateľ Václav Šuplata.

Happyband je dixielandová formácia na čele so speváčkou Terezou Ďatelinkovou. Skupina sa predstaví so zatiaľ mediálne neošúchanou piesňou 'Mafiánska'. O sebe i o pesničke nám členovia skupiny prezradili aj toto: "Chceme ponúknuť ľuďom niečo iné, ako to, čo maju možnosť počúvať denne zo slovenských rádií. Nechceme byť medzi tými, ktorí len kritizujú, ale aj robia niečo pre to, aby sa v rádiách hrali aj iní interpreti, nie len tých pár dokola."

Šťastie v nedeľnom – šiestom – štvrťfinále budú skúšať aj skupina Stopa, speváčky Soňa a Ivana Poláčková či Marián Bango. Zaujímavosťou je prítomnosť "repeťáckeho" speváka Otta Weitera, na pódium sa postaví spolu s heavy metalovou skupinou Makar Čudra. Práve v nej pôsobil v osemdesiatych rokoch, kým sa vydal na sólovú dráhu. V nedeľu zahrajú pesničku 'Vrtká'.

Text: Peter Lehotský
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Aya, Družina, Happyband, Marcel Palonder, Miro Jaroš