Slovenské finále medzinárodnej autorskej súťaže Eurovision Song Contest 2010 sa uskutoční už v sobotu, 27. februára. Slovenská televízia sa pre presunutie termínu rozhodla dnes na základe úspechu slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH vo Vancouveri. Vychádza tak v ústrety hokejovým fanúšikom i priaznivcom Eurosongu.

"Slovenská televízia touto cestou ďakuje všetkým interpretom finálových pesničiek, ich spolupracovníkom, ako aj všetkým, čo sa na priamom prenose podieľajú, za ich prompnosť, ústretovosť a pochopenie voči tejto náhlej zmene," uviedol v oficiálnom vyhlásení o zmene termínu finále PR manažér Jednotky Martin Kontúr.

Zmene termínu sa podľa našich informácií bez problémov prispôsobili všetci interpreti. Dôkazom toho je napríklad Martina Schindlerová, ktorá kvôli tejto zmene vystúpi neplánovane s náhradným klaviristom.

V ostatných dňoch pred veľkým finále na seba pozornosť médií opäť upútali niektorí z interpretov. Jedným z nich je aj Robo Opatovský, ktorý sa rozhodol svoju súťažnú skladbu 'Niečo máš' mierne upraviť. Romantická balada dostala novú tvár v podobe svižného tanečného remixu, čím zareagoval aj na výhrady spojené s tým, že s aranžovaním sláčikov mu pomáhala porotkyňa Ľubica Čekovská. Roba tak už nebude sprevádzať na pódiu sláčikové kvarteto, ale renomovaný DJ Carlo a tanečníčky Jara Bekra, ktorý údajne do tanečnej choreografie zahrnul aj samotného Roba Opatovského.

Druhým interpretom, ktorý sa tento týžden zviditeľnil v médiách, je Miro Jaroš. Jeho skladba 'Bez siedmeho neba' totiž zaujala fanúšikov aj v Grécku. Jeden z nich dokonca túto skladbu prespieval do gréčtiny a umiestnil ju na internete. "Znie to inak. Je to vlastne prvá skladba v tomto jazyku, akú som kedy počul, v každom prípade oceňujem snahu gréckeho fanúšika. Je to od neho milé gesto," hovorí diplomaticky Miro.

Isté však je, že žiadny z interpretov nemá v slovenských mediách od spustenia súťaže toľko priestoru ako Kristína. Jej 'Horehronie' patrí už niekoľko týždňov k najhranejším skladbám v komerčných rádiách a zatiaľ sa zdá, že práve táto konkurenčná výhoda by mohla byť rozhodujúca. O postupujúcom do medzinárodného finále, ktoré sa uskutoční koncom mája v nórskom Osle, sa rozhodne už v sobotu.

Súťažiaci v národnom finále predstavia v tomto poradí:

1. Pavol Remenár, Klára and Liquid Error - 'Figaro'
2. Kristína - 'Horehronie'
3. Free Voices - 'Z osnov'
4. Robo Opatovský - 'Niečo máš'
5. Martina Schindlerová - 'Môžeš ísť'
6. Aya - 'Do neba volám'
7. Marián Bango - 'Ty tu ticho spíš'
8. Tomáš Bezdeda - 'Na strechách domov'
9. Mista - 'Emotions'
10. Miro Jaroš - 'Bez siedmeho neba'
11. Soňa - 'Skús ma viesť'
12. Mayo - 'Tón'

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Stv.sk/eurosong2010