Koncerty The Cinematics majú už niekoľko rokov povesť vydarených noir-indie-rockových večierkov. Po jesennom vydaní druhého albumu 'Love and Terror' sa škótska skupina definitívne stala miláčikom ostrovného publika aj hudobných kritikov. Už tento štvrtok 4. marca si The Cinematics zahrajú v bratislavskom Nu Spirit Clube.

Kapelou, ktorá im bude sekundovať, sú slovenskí, no "neslovensko-znejúci" The Uniques. Ak ste ich akýmsi nedopatrením ešte nevideli naživo, neváhajte. V bratislavských kluboch sa zrejme až do vydania nového EP neukážu.

The Cinematics sú z Glasgowa, ich hudobné inšpirácie siahajú od Television a Wire až po The Cure, The Smiths a Echo & The Bunnymen. Pôvodne školská kapela s charizmatickým frontmanom Scottom Rinningom debutovala pred dvoma rokmi albumom 'A Strange Education', ktorý produkovali Simon Barnicott (Arctic Monkeys, Kasabian, Kaiser Chiefs) a Stephen Hague (New Order, Blur). Album vyšiel na legendárnej americkej nezávislej značke TVT, ktorá onedlho – snáď nie kvôli The Cinematics – skrachovala.


The Cinematics - Keep Forgetting' (z albumu 'A Strange Education', 2006)

Kontrakt s kapelou prevzala newyorská značka The Orchard. Po období intenzívneho koncertovania, napríklad po boku Editors, Snow Patrol alebo We Are Scientists sa The Cinematics zavreli do štúdia: výsledkom je 'Love and Terror', svojrázny album plný silných melódií a súčasného post-punku a new wave.


The Cinematics - 'Love and Terror' (z albumu 'Love and Terror', 2009)

The Uniques sú bratislavské, zostavou a energiou až punkové trio. Výsledkom ich talentu a inšpirácií z oblasti post-punku, new wave, synth-rocku či umelcov ako Jimmi Hendrix, David Bowie a Dave Gahan a je slovenský unikát, ktorý sa zvukom môže s zrovnávať s berlínskou alebo londýnskou scénou a to nielen preto, lebo spievajú po anglicky.

Album je v nedohľadne, ale nevadí – The Uniques totiž už dva roky chrlia jeden indie hit za druhým. Po minuloročnom 'Wild' to tento rok odpálili tanečnou, elektronickejšou skladbou 'Dungeon'. Tento koncert bude ich jediný bratislavský klubový na jar a asi aj posledný pred vydaním nového EP.

The Cinematics (SCO) + The Uniques (SK)
4. marec 2010 - štvrtok, 21:00
Nu Spirit Club, Šafárikovo námestie 7
Vstupné: 6€ v predpredaji siete Ticketportal, na mieste 8€.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Elek Kubicsko.