Škótska alternatívno-rocková skupina The Fratellis ohlásila po päťročnom pôsobení na scéne ukončenie svojej činnosti. Informácie o rozpade potvrdili na fóre svojej oficiálnej webovej stránky TheFratellis.com.

"V súčasnosti neplánujeme naďalej spolupracovať. Niekedy to jednoducho takto dopadne. Mince, Baz a ja nahrávame, no už nie ako The Fratellis," uviedol spevák Jon Fratelli. "Od prvého dňa, čo sme sa dali dohromady, sme nemali jasný plán, vedeli sme, že sme boli dobrí, a tak sme to skúsili. Ukázalo sa, že stále dokážeme tvoriť hudbu, no už nie v jednej skupine," napísal v príspevku basgitarista Baz Fratelli. Jon Fratelli ešte počas pôsobenia v The Fratellis rozbehol svoj bočný projekt Codeine Velvet Club, Mince Fratelli sa pridal k istej heavy-metalovej skupine a Barry by mal svoje hudobné plány predstaviť v najbližších mesiacoch.

The Fratellis vznikli v Škótsku v roku 2005. Okrem trojice spomenutých členov ku kapele na koncertoch patril gitarista Will Foster. Na scéne debutovali 26. septembra 2006 prvým albumom 'Costello Music' (2006), s ktorým sa dostali na druhú priečku v UK Charte a na 48. mieste v americkom rebríčku Billboard 200. Nahrávku reprezentovali okrem iných aj single 'Chelsea Dagger' a 'Whistle for the Choir'. Druhú štúdiovku s názvom 'Here We Stand' (2008) uviedli na trh 9. júna 2008.

Kapela počas päťročného pôsobenia odohrala desiatky koncertov, hrali v Severnej Amerike, Japonsku, Austrálii i Európe. Vystúpili na prestížnych festivaloch Glastonbury, Oxegen či T in the Park. V lete 2007 boli predskokanmi na comebackovom turné legendárnej formácie The Police. The Fratellis dostali niekoľko hudobných ocenení, z ktorých najvýznamnejšie je Brit Award. V roku 2007 túto cenu získali v kategórii Britský nováčik roka.

Zdroj: SITA
Foto: TheFratellis.com