V špeciálnom májovom čísle obľúbeného hudobného magazínu Rock & Pop, ktorý tento mesiac slávi 20 rokov od prvého vydania, nájdete okrem ohliadnutia za vývojom domácej scény aj články o The Prodigy, Amande Palmer, MGMT, The White Stripes, Richardovi Müllerovi, Gogol Bordello, Alanovi Wilderovi (ex-Depeche Mode), Goldfrapp či Toxique.

Časopis Rock & Pop prešiel za dve desaťročia na trhu mnohými zmenami. Možno dokonca konštatovať, že sa na jeho histórii dá demonštrovať vývoj celej česko-slovenskej pop music v deväťdesiatych a nultých rokoch, čo je aj hlavná téma májového vydania. Rock & Pop sa objavil "na začiatku všetkého", keď sa u nás takmer zo dňa na deň zabývali zahraniční interpreti, roky zakazovaní komunistickým režimom, a časopis sa stal doslova univerzálnym sprievodcom modernou hudbou. A tak je to dodnes.

V aktuálnom čísle nájdete aj interview s The Prodigy, ktorí vydali minulý rok dlho očakávaný album, "zbúrali" Prahu svojím jedinečným vystúpením a teraz znova sa vracajú do Čiech, kde opäť vystúpia v rámci festivalu Rock for People. MGMT je v súčasnosti najuznávanejšia indie a electro-rocková skupina, ktorá práve vydala netrpezlivo očakávaný album 'Congratulations', založený na "feťáckej" tanečnej psychedélii.

The White Stripes, ktorí pred pár rokmi oživili búrlivý garage rock sa pripomenuli výborným živákom, v ktorom jasne demonštrujú svoju lásku k blues, folku a garážovej neopracovanosti. Amanda Palmer, vedúca osobnosť divokých The Dresden Dolls, poskytla rozhovor pre Rock & Pop v rámci svojho sólového vystúpenia v Prahe. Šialená performerka presedlala z kabaretne ponurého punku na veselé cirkusové melódie.

Goldfrapp, jedna z najväčších ikon alternatívnej pop music, opäť dokazuje, že si svoju slávu naozaj zaslúži. Rovnako ako podmanivé indie projekty Broken Bells alebo Fuck Buttons. Alan Wilder sa už dávno odtrhol od svojej minulosti v Depeche Mode. Skutočne nechystá návrat k tejto synthpopovej legende?

Gogol Bordello sú na vrchole svojej slávy, čo dokazujú na svojej aktuálnej novinke. Richard Müller, Toxique, Radůza, Volant a mnoho iných českých a slovenských interpretov poskytlo zaujímavé rozhovory. V rubrike Classic Rock čaká nálož v podobe Billyho Idola, Johna Mayalla alebo Motörhead. Kauza je tento krát venovaná všetkým androgýnom populárnej hudby ako sú David Bowie, Marilyn Manson, Brian Molko, Robert Smith či Patrick Wolf. Jean Michel Jarre je dôležitou súčasťou hudobných dejín a pre Rock & Pop poskytol jedinečné interview. Rubrika Ženy okolo rocku je venovaná krásnej modelke Kate Moss, preslávenej avantúrami s Pete-om Dohertym či kapelou Primal Scream.

Live: The Subways, Him, Fun Lovin'Criminals
Recenzie: Jimi Hendrix, AC/DC, MGMT, Deftones, Radůza, Neruda, Goldfrapp, Iggy Pop and The Stooges…
Blue Pages: Tomáš Liška
Globálna kuchyňa: Yemen Blues
+ plagáty Amanda Palmer a Skunk Anansie

Oslava dvadsiateho výročia časopisu Rock & Pop prebehne 12. mája na koncerte skupiny Divokej Bill v pražskej Incheba aréne.

--
Zdroj: PR