Americkí hip-hopoví hudobníci Eminem a Jay-Z, ktorí patria k najdôležitejším postavám tohto žánru v celosvetovom meradle, pripravujú spoločné vystúpenia na štadiónoch v USA. Dvojica odohrá spoločné koncerty vo svojich rodných mestách - v Eminemovom Detroite (Comerica Park) sa predstavia 2. septembra a Jay-Z bude doma na spoločnom vystúpení v New Yorku (Yankee Stadium) 13. septembra.

"Nikdy som si nemyslel, že hip-hopoví umelci by mohli hrávať na štadiónoch ako interpreti iných žánrov. Je úžasné, že ja i Eminem budeme hrať doma a že živý rap týmto nadobudne úplne nový rozmer," uviedol Jay-Z. "Fanúšikovia si to zamilujú ako aj ja," uviedol Eminem, ktorý 22. júna vydáva v poradí siedmy štúdiový album 'Recovery'.

Najznámejší biely raper aktuálne boduje so skladbou Not Afraid, s ktorou dobyl singlový rebríček Billboard Hot 100. Novinku predstavil po prvý raz 29. apríla v hip-hopovom rádiu Shade 45. V digitálnej podobe sa skladba začala predávať 3. mája a do konca týždňa zaznamenala 379-tisíc legálnych stiahnutí, čo je najlepší výsledok pre akýkoľvek singel v roku 2010. Pre 37-ročného Eminema je to tretie No. 1 v singlovom Billboarde. V minulosti sa už na vrchol dostal so skladbami 'Lose Yourself' a 'Crack a Bottle'.

Jay-Z má na konte o jeden No. 1 singel viac. Vrchol predajnosti však dosiahol s vlastným singlom iba raz. Ide o minuloročnú spoluprácu s Aliciou Keys v skladbe 'Empire State of Mind'. Ostatné prvenstvá mu patrili "iba" ako hosťovi v singloch Mariah Carey (Heartbreaker, 1999), Beyoncé (Crazy In Love, 2003) a Rihanny (Umbrella, 2007). Newyorčan aktuálne pripravuje vydanie výberovky s názvom The Hits Collection Vol.1, ktorá vyjde presne týždeň po Eminemovej novinke 'Recovery' - 29. júna. Obsahovať by mala okrem iných aj skladby 'Public Service Announcement', 'D.O.A.', 'Run This Town', spomínanú 'Empire State Of Mind' či 'Where I'm From'.

Dvojica raperov si vystúpenie pred početným publikom vyskúša už v lete na Britských ostrovoch. Obaja sa totiž predstavia na festivaloch Oxygen a T In The Park, pričom nie je vylúčené, že slávni raperi už tam pripravia pre fanúšikov prekvapenie v podobe spoločnej šou.

Informáciu zverejnila webová stránka NME.com.

--
Zdroj: SITA, pm
Foto: Myspace.com/eminem (1), Myspace.com/jayz (2)

Súvisiaci interpreti: Eminem, Jay-Z