Organizátori nového letného open-airu Grape festival 2010 včera na oficiálnom webe ohlásili zmenu miesta, o ktorej sa šepkalo už dlhšiu dobu. Festival sa z pôvodne plánovaného miesta pri Pezinku sťahuje na letisko v Piešťanoch. Termín ostáva rovnaký, teda 13. a 14. august 2010. V týchto dňoch bolo ohlásené aj meno ďalšieho zo zahraničných ťahákov v programe festivalu, ktorým je Rakúšan Parov Stelar s kapelou.

"Žiaľ napriek našej snahe urobiť festival v krásnom a kultúrnom mestečku Pezinok, sa nám to vďaka novým okolnostiam nepodarí, s nadsázkou môžeme použiť výraz, že zasiahla „vyššia moc“. Nechceme teraz ďalej rozoberať prečo a ako, v tomto momente je to už nepodstatné, v prvom rade vám chceme priniesť nový a kvalitný letný festival, z ktorého budete mať všetci radosť," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení na stránke Grapefestival.sk.

Prvý ročník sa teda uskutoční na rovnakom mieste, kde sa konali posledné tri ročníky festivalu Hodokvas - do Piešťan sa tak po ročnej pauze opäť vráti veľké hudobné podujatia. "Vzhľadom ku krátkosti času sme sa museli s výberom nového miesta poponáhľať a sme veľmi radi, že mesto Piešťany ihneď veľmi pozitívne zareagovalo a umožnilo nám urobiť festival na miestnom letisku. Tento priestor je z hľadiska dostupnosti, infraštruktúry a služieb vyhovujúci, navyše vieme areál ideálne prispôsobiť návštevnosti, čo môže zase znamenať oproti starému priestoru výhodu."

"Ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré, my veríme, že pre vás pripravíme ešte príjemnejšie a útulnejšie prostredie a že všetci sa budeme spolu tešiť z príjemne prežitého víkendu. Pokiaľ budú niektorí chcieť, vzhľadom k okolnostiam vrátiť už zakúpené vstupenky, bude to samozrejme možné v mieste nákupu, dúfame ale, že náš program a doposiaľ navodená atmosféra vás presvedčí o tom, že to v auguste treba skrátka zažiť, či už je to v Pezinku, alebo Piešťanoch," dodávajú organizátori Grape festivalu.

K už ohláseným hlavným hviezdam akcie - nórskej elektronickej dvojici Röyksopp, britským indie-rockerom The Subways a ich electroclashovým krajankám Robots in Disguise - pribudlo tento týždeň ďalšie zaujímavé meno: DJ a producent Marcus Füreder alias Parov Stelar vystúpi so svojím live projektom Parov Stelar Band. Rakúska nu jazzová hviezda naberá na Slovensku na popularite, o čom svedčí aj vypredanie májového koncertu v Nu Spirit Clube v priebehu doslova niekoľkých hodín, čo je u nás naozaj vzácnosťou.


Parov Stelar feat. Lilja Bloom - Coco

V rovnakej zostave, akú si Parov Stelar priviedol 7. mája do Bratislavy, by sa mal predstaviť aj v lete na Grape festivale. Jeho sprievodnú kapelu aktuálne tvorí speváčka Beate Baumgartner, bubeník Andreas Lettner, basák Stefan Hölzl a saxofonista Markus Ecklmayr. Kapela predstaví najmä nový album Coco (2009), ktorý vyšiel vo vydavateľstve Etage Noir Recordings. "Všetky vystúpenia v poslednom období boli vypredané, máme sa teda na čo tešiť, ich koncerty sa menia na strhujúcu šou a popularita tejto kapely je zo dňa na deň väčšia. Sme veľmi radi, že to zažijeme na vlastnej koži," uviedol organizátor Ján Trstenský.

Na Grape festivale sa 13. - 14. augusta predstaví aj austrálsky elektronický projekt Loonaloop a špička domácej scény: Tata Bojs, Para, Puding pani Elvisovej, Diego, The Swan Bride, The Uniques, Southpaw, Night, Sounds Like This, Rara Avis, Swing Society Orchestra, Skyline, Noisecut, Vec a Zverina, Haf a Beyuz, Opak a Billy Barman.

Permanentky na podujatie stoja v súčasnosti v predpredaji 23 eur. Pravidelne aktualizované informácie nájdete na oficiálnej stránke podujatia www.grapefestival.sk.

Zdroj: Grapefestival.sk, SITA
Foto: Myspace.com/stelar1

Súvisiaci interpreti: Parov Stelar