Ukrajinská ska skupina Haydamaky bude jedným z highlightov na tohtoročnom Dobrom Festivale, ktorý sa uskutoční 3. a 4. júla v Prešove. Svoju premiéru pred tamojším publikum si odkrútili presne pred desiatimi rokmi, keď sa v Prešove predstavili spolu s domácimi Chiki Liki Tu-a.

Haydamaky našli identitu svojej hudby v reggae, ska a predovšetkým v ukrajinskom folklóre. Svoju tvorbu označujú ako "Karpaten Ska Ukrainian Dub Machine Hutsul Punk". Ich piesne sú úzko späté s reáliami ich domoviny a majú jasný sociálny odkaz. Svojimi piesňami formujú prirodzenú tvár ukrajinskej populárnej hudby s dôrazom na tradíciu a folklórne dedičstvo, ktoré je pre túto šesticu veľkou inšpiráciou.

Haydamaky sa transformovali z lokálnej undergroundovej kapely Aktus, ktorá vznikla v roku 1991, kedy Ukrajina vyhlásila svoju nezávislosť od vtedajšieho ZSSR. Počas nasledujúcej dekády fungovania kapely (pod prvotným názvom Aktus) si získali priazeň nielen doma, ale aj v Európe. S príchodom speváka Olexandra Yarmola v roku 1995 a akordeonistu Ivana Lenyo o rok neskôr vkladá kapela do svojej tvorby prvky ukrajinskej folklórnej hudby.

V roku 2001 si ich všimli predstavitelia vydavateľstva EMI v Londýne, ktorí s kapelou podpísali nahrávaciu zmluvu. Pri tejto príležitosti mení skupina svoje meno na Haydamaky, vzdávajúc tak úctu svojim predkom, ktorí v osemnástom storočí bojovali počas roľníckeho povstania proti poľskej šľachte v Haydamachyni. Už svojím menom kapela dáva najavo, že vo svojich textoch odkazuje na myšlienky slobody a spravodlivosti. Haydamaky vydali doposiaľ štyri radové albumy a absolvovali vystúpenia na letných open-air podujatiach ako sú maďarský Sziget, slovenská Pohoda, či ďalšie festivaly v Poľsku, Estónsku, Česku, Rusku a iných európskych krajinách. Slovenským fanúšikom sa predstavili aj ako support Asian Dub Foundation na ich bratislavskom koncerte.


Haydamaky - Kohania (z albumu Perverziya / Ukraine Calling, 2006)

Medzi najzásadnejšie skladby z eponymného debutového albumu (2002) patria piesne 'Carpathian Ska' a Polissya, druhá dlhohrajúca platňa s názvom 'Bohuslav' vyšla v roku 2004. Práve počas studených dní v zime 2004 odohrali Haydamaky koncert na Maydan Nezalezhnosti v Kyjeve pre ľudí bojujúcich za demokraciu. Svojou hudbou tak inšpirovali pol milióna ukrajinských patriotov. Tretí album Perverziya (2006) predznamenala s ročným predstihom skladba 'Lystopad' v čase, keď na Ukrajine vrcholila Oranžová revolúcia a krajinu zachvátila politická nestabilita.


Haydamaky - Bohuslav (z albumu Bohuslav, 2004)

Kapela následne prechádza pod nemecký label Eastblok Music a ich tretí album vychádza na novo pre nemecký trh pod názvom 'Ukraine Calling', názvom nápadne pripomínajúci legendárny 'London Calling' od The Clash. Nový počin sa stal míľnikom v kariére Ukrajincov. Ich popularita stúpala raketovou rýchlosťou. Pesnička 'Za Nashov Stodolov' sa dostala do celosvetového vysielania rádia BBC a jeho programu venovanému world music. Láska k svojej krajine, jej kultúre a k dielu národného básnika Tarasa Shevchenka našla miesto na ďalšej platni pomenovanej 'Kobzar' (2008). Kapela vo svojej tvorbe opäť spojila minulosť s prítomnosťou. K najsilnejším momentom albumu patrí skladba 'Message'.


Haydamaky - Message (z albumu Kobzar, 2008)

Líder kultovej poľskej skupiny Voo Voo Wojciech Waglewski prišiel s myšlienkou spoločného projektu s Haydamaky. Výsledkom je spojenie dvoch národných kultúr a etnických tradícií do jedného organického celku zakonzervovaných na nosiči s prostým názvom 'Voo Voo i Haydamaky' (2009).

Tento rok Haydamaky pripravujú na vydanie ďalšiu dlhohrajúcu platňu. Začiatkom roka odohrali dva vypredané koncerty v Rusku, kde publiku predstavili i niekoľko skladieb z nadchádzajúceho albumu. Na Dobrom Festivale tak v nedeľu 4. júla 2010 môžu návštevníci festivalu očakávať, že popri starších skladbách preverených na európskych pódiách odznejú aj čerstvé piesne z pripravovaného albumu.

Hlavnou hviezdou sobotného programu (3.7.) na Dobrom Festivale 2010 je írsky hudobník Gary Moore, návštevníci podujatia sa môžu tešiť aj na koncert českého pesničkára Vladimíra Mertu, Petra Nagya, kapiel IMT Smile, Desmod, Inekafe, Para, Chiki Liki Tu-a, Heľenine Oči, Hrdza a mnohých ďalších.

Dvojdňové vstupenky na festival sú v predpredaji za 19 eur v sieti Ticketportal. Deti do 12 rokov majú v sprievode rodiča vstup zdarma.

Redakciu Hudba.sk informoval Edo Kopček, PR manažér festivalu.

--
Foto: Haydamaky.com