Známa slovenská kapela Cigánski diabli tento týždeň v Prahe podpísala exkluzívnu zmluvu na vydanie nového albumu s vydavateľstvom Supraphon. Cigánskym diablom sa tak otvárajú dvere nielen do Česka, ale aj do sveta. Muzikanti už síce majú za sebou úspešné vystúpenia v Berlínskej filharmónii a koncerty vo Francúzsku, Anglicku, Južnej Kórei či Kanade, ale podpisom zmluvy sa konečne dostanú aj na pulty hudobných predajní v zahraničí.

"Silnou devízou Cigánskych diablov je profesionalita - počnúc virtuozitou každého z muzikantov cez nápadité aranžmány Ernesta Šarköziho až po skvele pracujúci manažment. S takými profesionálmi je pre Supraphon radosť spolupracovať," uviedla k začínajúcej spolupráci s Cigánskymi diablami riaditeľka vydavateľstva Iva Milerová.

"Verím, že s albumom Adagio & Furioso majú Cigánski diabli silu znova osloviť veľa poslucháčov nielen na ich domácej pôde, na Slovensku, ale tiež rozšíriť rady fanúšikov v Českej republike i po celom svete. Som presvedčená, že na tejto misii je Supraphon pre Cigánskych diablov tým najlepším partnerom," dodala Millerová.

Album Adagio & Furioso je inšpirovaný známymi klasickými skladbami. "Klasická hudba sa prelína celou našou kariérou, všetci členovia orchestra majú klasické hudobné vzdelanie. Preto sme si povedali, že dozrel čas na splnenie nášho veľkého sna - album inšpirovaný klasickou hudbou. Ide vlastne o našu poctu takým velikánom ako boli Dvořák, Haydn, Liszt, Brahms, Albinoni a ďalší. Zaujímavosťou je, že všetky skladby sú prearanžované v originálnom štýle Cigánskych diablov, nechýba náš tradičný temperament a živelnosť. Po našich úspešných projektoch so symfonickými orchestrami a interpretmi klasickej hudby ide o náš ďalší dotyk s klasickou hudbou, ktorej sme sami veľkými priaznivcami," povedal o nahrávke umelecký vedúci Cigánskych diablov Ernest Šarközi.

Obrovskou skúsenosťou bolo nahrávanie albumu 'Adagio & Furioso' aj pre Silviu Šarköziovú, ktorá sa na albume neprezentuje iba ako čelistka, ale už tradične aj ako speváčka. "K obidvom spievaným skladbám na albume som pristupovala s mimoriadnou úctou a rešpektom, napokon, doteraz som sa prezentovala iba ako interpretka cigánskych piesní. Či už ide o skladby Dvořáka alebo Albinoniho, snažila som sa do nich vložiť svojskú farbu a cítenie, ktorým je cigánsky spev unikátny a charakteristický," prezradila. O fotografie na obal a booklet CD Adagio & Furioso sa postaral známy slovenský fotograf Jakub Klimo.

Orchester Cigánski diabli vznikol v roku 2007 a je zložený z ôsmich profesionálnych, klasicky vzdelaných hudobníkov. Od prvého verejného vystúpenia zaznamenal obrovský ohlas nielen u publika, ale aj u hudobnej kritiky. Za sebou majú napríklad vystúpenia v prestížnych koncertných sálach ako je Berlínska filharmónia, Istanbulský Is Sanat, účinkovali na rešpektovanom festivale Kissinger Sommer v Bad Kissingene, ale predstavili sa aj koncertmi v Južnej Kórei, na Cypre, v Anglicku, vo Francúzsku, v Kanade, v Estónsku alebo vo Fínsku. Za ostatné tri roky stihli odohrať okolo 500 vystúpení. Na svojom konte majú tri albumy, z ktorých každý získal platinovú platňu za predaj. Medzi časté spolupráce Cigánskych diablov patria aj spoločné projekty s interpretmi klasickej hudby.

Informácie agentúre SITA za Supraphon poskytla Katarína Petrenko.

--
Zdroj: SITA
Foto: Ciganskidiabli.sk