Aj jazzmani majú svoje hviezdne nároky. Fenomenálny spevák Al Jarreau - hviezda tretieho ročníka jediného jazzového festivalu pod holým nebom na Slovensku s príznačným názvom Open Jazz Fest - má dlhý zoznam požiadaviek, nie však nesplniteľný. V jedálničku fenomenálneho jazzmena prevláda čerstvá zelenina, ovocie, nealkoholické nápoje a ľad. Niekoľko stranový rider obsahuje presné požiadavky pre kapelu aj speváka samotného.

Džúsy, čaje, káva, odtučnené mlieko, dezerty, mafiny, cereálie, džem, arašidové maslo, celozrnný chlieb, minerálna voda a 10 kíl ľadu. A takmer žiaden alkohol. "Podmienky, ktoré si dal spevákov manažment, nie sú pre nás ako organizátora nesplniteľné, aj keď je pravdou, že prebiehali dlhé rokovania, cieľom ktorých, bolo zoznam selektovať. Z časti sa nám to podarilo," hovorí umelecký riaditeľ festivalu, Marián Pavlovič.

Dávkovanie jedál je však presne stanovené. Po svojom vystúpení si Al Jarreau praje 400 gramov lososa bez kostičiek s 200 gramami hnedej ryže. To zaje vegetariánskou, ale sýtou polievkou. 200 gramov brokolice, 200 gramov špenátu, 100 gramov zemiakov uvarených s trochou cibuľky, soli a korenia musí byť rozmixovaných tak, ako hrášková polievka. Všetko by malo byť servírované na stoloch s bielymi obrusmi a v porcelánovom riade. Umelé poháre sú prípustné iba počas vystúpenia, nemôžu však byť polystyrénové.

Podľa organizátorov by hudobníci okolo sedemnásobného držiteľa Grammy radi ochutnali aj lokálne špeciality a našu značku piva. Okrem toho je červené víno jedinou oficiálnou požiadavkou Alovho tímu na alkohol. Vystačia si s energetickými nápojmi, čerstvým džúsom, Colou a ovocím, ktoré však nesmie byť nakrájané.

Al Jarreau je kráľom spevákov viac než štyridsať rokov. Za ten čas sa stal živou legendou hudby. Koncertoval a nahrával okrem iných s aj s hviezdami ako Joe Sample, Miles Davis, David Sanborn, a George Benson. V strednej Európe koncertoval po prvý raz práve na Slovensku - v rámci Bratislavských Jazzových dní v roku 2008. Na Zelenej Vode pri Novom Meste nad Váhom vystúpi v sobotu 31. júla.


Al Jarreau - Easy

Redakciu Hudba informovala Saša Štullerová, PR koordinátorka festivalu Open Jazz Fest 2010.

--
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Al Jarreau