Legendárna kubánska hudobná skupina Buena Vista Social Club sa po prvý raz od roku 2003 predstaví americkému publiku na koncertoch v New Yorku, Chicagu a Los Angeles. Podľa trombonistu a vedúceho skupiny Jesúsa "Aguaje" Ramosa sa skupina teší na to, že bude opäť hrať pre amerických fanúšikov, ktorí stáli pri skupine aj napriek mnohým rokom nepriateľstva medzi Kubou a Spojenými štátmi.

Skupinu starnúcich kubánskych hudobných legiend zachránil pred zabudnutím práve americký hudobník Ry Cooder, ktorý šiel v roku 1996 do Havany, kde pracoval na produkcii albumu Buena Vista Social Club, za ktorý získali hudobné ocenenie Grammy. Rovnomenný dokumentárny film nakrútený v roku 1999 v réžii Wima Wendersa bol nominovaný na Oscara.

V nasledujúcich rokoch niektorí z najznámejších členov skupiny zomreli, vrátane spevákov ako boli Compay Segundo, Ibrahim Ferrer a Pío Leyva, pianista Rubén González a basista Orlando "Cachaito" López. Niektorí zo žijúcich členov, vrátane speváčky Omary Portuondo či hráča na bicích Amadita Valdésa, sa na koncertoch nezúčastnia.

Pôvodní členovia - hráč na lutnu Barbarito Torres, trubkár Manuel "Guajiro" Mirabal a gitarista Manuel Galbán - sú stále súčasťou skupiny a predstavia sa na turné. Následne po amerických koncertoch sa Buena Vista Social Club plánuje vybrať do Európy, kde by mali odohrať 25 koncertov.

--
Zdroj: SITA
Foto: Buenavistasocialclub.com

Súvisiaci interpreti: Buena Vista Social Club