Organizátori jediného jazzového festivalu pod holým nebom na Slovensku, ohlasujú hviezdu sobotného večera – bude ňou charizmatická speváčka Jocelyn B. Smith. Pôvodne sa mal v druhý deň Open Jazz Festu na Zelenej vode predstaviť headliner celého podujatia Al Jarreau, ten však svoju účasť po problémoch s dýchaním na odporúčania lekárov s ľútosťou odriekol.

"Trvalo nekonečné hodiny, kým sme našli riešenie nepríjemnej udalosti, ktorá sa stala s pôvodným headlinerom tretieho ročníka nášho festivalu a sme veľmi radi, že sa nám podarilo získať umelkyňu s takým hlasom a driveom, aký má práve Jocelyn," hovorí umelecký riaditeľ festivalu Marián Pavlovič. Na festivale, ktorý sa začína už dnes (30.7.) vystúpi speváčka v sobotu po prvý raz s projektom Pure & Natural. Organizátori pre umelkyňu zháňajú špeciálny klavír – krídlo, ktoré má byť súčasťou jeden a pol hodinovej šou.

B I O G R A F I A

Jocelyn B. Smith sa narodila 22. augusta 1960 v Queense, New York. Už v piatich rokoch začala hrať na piano, počas štúdií získala umelecký základ najmä v klasickej hudbe. Začiatkom 80. rokov absolvovala európske turné s Lennym Whiteom, kde spoznala Marcusa Millera, ktorý mal veľký vplyv na jej ďalšie napredovanie. Ďalší zlom nastal v roku 1984, kedy sa počas európskeho turné rozhodla ostať žiť v Nemecku, kde žije dodnes. "Berlín je veľké multikultúrne mesto ako New York, ale predovšetkým to tu žije," vyznáva sa Jocelyn. Svoje prvé úspechy zaznamenala v klube Quasimodo, ktorý berie za svoj druhý domov. Nahrala tu aj CD Live in Berlin, ktoré vyšlo dva týždne pred narodením jej prvého dieťaťa.

V roku 1999 spolupracovala s Heinerom Goebbelsom na projekte Surrogate Cities. Spolu s Bochum Philharmonic Orchestra hrali v Anglicku, Austrálii a v Berlíne. S rovnakým projektom otvorila aj medzinárodný festival La Bienále v Benátkach. So Surrogate Cities pokračovala v turné po Európe. V roku 1999 hrala aj s "nemeckým Sinatrom" Haraldom Juhnkem na jeho poslednom turné, kde bolo tlačou spochybňované spojenie jazzu a nemčiny. To sa však naopak ukázalo ako obrovský úspech.

Na jednom z ďalších výnimočných albumov s názvom Margarita zase posunula hranice svojej hudby do gréckeho gospelu, čím potvrdila svoju snahu budovať mosty v hudbe rôznych štýlov a jazykov. V 2003 získala jazzové ocenenie IFPI za album Blue Light & Nylons. Pre film Leví kráľ naspievala nemeckú verziu Circle of Life Eltona Johna. Po úspechu jej vianočného albumu My Christmas Experience vydala v roku 2002 album Back to Soul, po ktorom nasledovala šnúra 70 koncertov. S desiatimi albumami pod jej vlastným vydavateľstvom Blondell Productions a po koncerte s Bobbym McFerrinom v roku 2004 potrebovala speváčka pauzu. Jej návrat na scénu o dva roky neskôr sa na CD a DVD Expresionzz niesol v znamení ešte vyššej hudobnej kvality a poetických textov inšpirovaných biblickými príbehmi.

V roku 2007 odštartovala koncertný projekt Exprezz Voices - Jocelyn B. Smith calls your voices to come on stage!, kde pozývala ľudí na pódium, aby si s ňou zaspievali. Zašlo to až tak ďaleko, že v Berlíne založila chór s bezdomovcami "The different voices of Berlin", ktorého patrónkou je dodnes. Jocelyn sa angažuje aj v boji proti nášľapným mínam a v pomoci ich obetiam. Od roku 2008 verejne vystupuje ako zakladateľka a šéfka neziskovej organizácie Yes We Can, ktorá podporuje deti z krajín tretieho sveta a obete nášľapných mín.





Redakciu Hudba.sk informovala Saša Štullerová, PR manažérka Open Jazz Festu 2010.

--
Foto: Jocelyn.de