Tisíce ľudí sa zhromaždili v sobotu v nemeckom Duisburgu, aby sa rozlúčili s 21 obeťami minulotýždňovej tragédie na Loveparade. Nechýbal medzi nimi ani prezident Christian Wulff či kancelárka Angela Merkelová. Omšu z kostola svätého Salvátora prenášali veľkoplošné obrazovky po celom meste vrátane ďalších kostolov či štadióna. Neskôr v sobotu by sa mal z duisburskej vlakovej stanice konať smútočný pochod smerom k úzkemu tunelu, ktorý počas festivalu slúžil ako jediný únikový východ. Pri ňom ľudia už od osudného dňa položili stovky sviečok a kvetov za obete nešťastia.

Sobotňajšia tragédia na najväčšej technopárty Európy sa odohrala po tom, ako v dave asi 1,4 milióna zabávajúcich sa ľudí vypukla panika. Podľa predbežných zistení organizátori podcenili počet návštevníkov a kapacitu uzatvoreného priestoru. Najväčším zlyhaním bol iba jeden vchod pre státisíce návštevníkov.

Zranenia utrpelo vyše 500 ľudí, z ktorých sa 25 stále nachádza v nemocnici. Medzi obeťami je aj sedem cudzincov z Austrálie, Talianska, Holandska, Číny, Španielska a Bosny a Hercegoviny. Vlna kritiky sa spustila na organizátorov, ktorí očividne podcenili počet návštevníkov a kapacitu uzatvoreného priestoru, ako aj na primátora Adolfa Sauerlanda. Ten údajne ignoroval početné bezpečnostné varovania ohľadom priestorov určených pre akciu. Sauerland zatiaľ napriek tlaku verejnosti z funkcie odstúpiť odmieta.

Organizátor Loveparade Rainer Schaller týždeň po tragických udalostiach v Duisburgu stále nenadviazal žiadny kontakt s rodinami obetí. "Myslím, že by to bolo nesprávne gesto. V momentálnej fáze smútku nechcem rušiť," povedal pre nemecký týždenník Bild am Sonntag. Ako dodal, nechce spraviť nič, čo by pozostalí mohli chápať ako provokáciu. Neskôr by sa s nimi však podľa vlastných slov stretnúť chcel.

Pred rozhovormi s rodinami obetí sa plánuje najprv sústrediť na objasnenie tragédie. "To je teraz moja hlavná úloha," uviedol. Zároveň zdôraznil, že sa zodpovednosti vyhýbať nebude. Za najdôležitejšie považuje zistiť, kto má na udalosti aký podiel viny a akú zodpovednosť nesú oni ako organizátori. "Túto zodpovednosť potom ponesieme. Aj ja osobne," zdôraznil.

--
Zdroj: SITA
Foto: Loveparade.com